Toegankelijke route

De gemeente Stein is in 2021 uitgeroepen tot de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Ter ere hiervan heeft de VNG met ondersteuning van de gemeente Stein een Toegankelijke Recreatieve Route gemaakt.

Deze route bestaat uit vijf mooie plekken in de gemeente Stein die voor iedereen toegankelijk zijn of worden gemaakt. Bij het maken van de route is uitgegaan van verplaatsing per auto, fiets, handbike of scootmobiel. Lopend of met de rolstoel kan natuurlijk ook, maar bereid je dan voor op flinke afstanden. Je kunt ervoor kiezen om op je route meerdere Stops te bezoeken of per Stop losse uitjes te maken.
Op tal van plekken kun je een hapje of een drankje nuttigen. Elke plek heeft een eigen karakter en vaak zelfs een eigen, zeer lokaal dialect. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: iedereen is overal welkom!

Ideeën?

Tot slot een oproep. Heb je ideeën over hoe we onze gemeente nóg toegankelijker kunnen maken? Laat het ons weten via 046-435 93 93 of info@gemeentestein.nl, zodat de inclusie-agenda ook voor de toekomst goed gevuld blijft.

Hieronder vind je de Stops van de toegankelijke route met luisterverhalen. Ook kun je de Toegankelijke Recreatieve Route in het boekje (PDF, 3.3 MB) 'Op pad door Stein' (PDF, 3.3 MB) lezen.

Oud-wethouder Sociaal Domein Hub Janssen, over de toegankelijkheid in Stein:

Iedereen doet mee! Dat is en blijft het streven in onze gemeente. Van brieven in begrijpelijke taal, toegankelijke gebouwen, goed begaanbare wegen voor mensen met een rolstoel, rollator of wandelwagen tot een website die ook voor mensen met een visuele beperking toegankelijk en gebruiksvriendelijk is. Ook heeft elk dorp een DOP: DorpsOntwikkelingsProces, waarin ook gewerkt wordt aan sociale vormen van toegankelijkheid. We hebben op het gebied van toegankelijkheid al mooie stappen gezet, maar het is natuurlijk een doorgaand proces van verbetering van dienstverlening en infrastructuur.

Samen met de Klankbordgroep Inclusie en Toegankelijkheid van de gemeente Stein hebben we ons er sterk voor gemaakt dat iedereen in onze gemeente mee kan doen. Of je nu jong of oud bent, een beperking hebt of niet. Mede dankzij de voortvarende inzet en motivatie van dit panel heeft de gemeente op 7 oktober 2021 de titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland in de wacht gesleept.

We zijn enorm trots op deze blijk van waardering! Een volgende stap die wij in onze gemeente mochten nemen op het gebied van toegankelijkheid, is het maken van een toegankelijke recreatieve route. Deze route is de prijs die we als meest toegankelijke gemeente wonnen. Stein heeft zoveel moois te bieden. Daar moet iedereen, zonder uitzondering, van kunnen genieten!

Toegankelijke route zebrapad 2022

Hieronder kun je luisteren naar het verhaal van Hub Janssen.