Hieronder kun je naar het verhaal luisteren over Steinerbos.

Stop 1: Steinerbos

Direct ten oosten van het gemeentehuis vind je het zwembad, dat voor iedereen toegankelijk is gemaakt. Het bevat een lift, om ook vanuit een rolstoel gebruik te kunnen maken van het zwembad. Dit is ook een van de entrees van het Steinerbos, de eerste stop op de tour.

Navigeer naar: Steinerbos Belevenispark, of naar Brasserie Steinerbos. Je kunt vanuit beide punten beginnen.

Steinerbos

Het Steinerbos heeft een rijke geschiedenis. Ooit behoorde het tot het jachtgebied van kasteel Stein. In 1938 werd het samen met de andere kasteelgoederen aangekocht door de Staatsmijnen. Het westelijk mijngebied in Zuid-Limburg bloeide in die jaren op en bood werk aan duizenden mensen. De mijnen trokken veel nieuwe bewoners aan. De aankoop had als doel om het natuurschoon rondom Stein te behouden en toegankelijk te maken. Daarmee wilde de gemeente Stein het aantrekkelijk maken om er te komen wonen.

Vernieuwing na de oorlog

Na de oorlog volgde uitbreiding van dit ontspanningsoord. De inrichting bleef gelijk: een bos rond een open zone met recreatievoorzieningen. De vijver, de boswachterswoning (nu de brasserie) en de houten woningen bleven staan, de recreatievoorzieningen werden verbeterd of vernieuwd. Er verrezen grote picknickweiden waarop kinderen konden voetballen en het hertenkamp werd uitgebreid met andere dieren. De toegang was gratis voor de mijnwerkers, hun gezinnen en gepensioneerden, terwijl andere gebruikers moesten betalen.

Toegankelijkheid

Het Steinerbos is fysiek toegankelijk voor iedereen. Daarbij is er met aandacht gekeken naar de inrichting, zodat ook mensen in een rolstoel of bijvoorbeeld met een scootmobiel kunnen genieten van het gebied. Dat begint al met de ligging dichtbij de toegangswegen. Daarnaast is de parkeerplaats ruim opgezet, zodat ook busjes er makkelijk terecht kunnen. Bordjes geven aan welke paden goed begaanbaar zijn met een rolstoel of scootmobiel. Dat geldt in ieder geval voor alle paden die leiden naar de recreatie- en horecamogelijkheden.

De route is aangegeven middels bewegwijzering, waarop een duidelijk onderscheid gemaakt is tussen een route voor rolstoelgebruikers of scootmobiel gebruikers. De route voor de scootmobielgebruikers is langer van afstand en gaat ook een stuk door het bos. Tevens is er op deze route een blindengeleidenlijn, zodat oversteken veiliger verloopt voor mensen met een visuele beperking.

Nog twee tips:

  • Ga voor koffie of lunch naar de brasserie. Deze is geheel toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
  • Ga ook een keer naar Museum van de Grafcultuur. Dit museum is volledig rolstoeltoegankelijk en hier is veel informatie te vinden over de geschiedenis van Stein.

Irma Janssen, lid van het Sociaal Inclusie Panel:

“De gemeente Stein ligt zo mooi in het hartje van de Maasvallei. Het is voor velen goed recreëren en wonen en het wordt stap voor stap toegankelijker voor iedereen. Er is zoveel te ontdekken en te beleven qua natuur en cultuur. Stein moet je gewoon zien!”
 


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl je kunt ook bellen naar 046 435 93 93

Stop 1 Steinerbos