Hieronder kun je luisteren naar het verhaal over Oud Stein.

Stop 2: Oud Stein

Vanuit het Steinerbos gaan we langs het gezellige centrum de heuvel af, naar de tweede stop: het kasteel en brouwerij De Fontein in Oud Stein. Vlak naast het Julianakanaal vind je de prachtige kasteel¬ ruïne en ernaast brouwerij De Fontein.

Navigeer naar: Brouwerij De Fontein.

Het kasteel

Het kasteel is een complex met een gracht eromheen. Het bestaat uit een ruïne van de oude hoofdburcht en de lagergelegen voorburcht met toegangspoort. In de westvleugel is het koetshuis en in de oostvleugel een Franse villa. Het complex wordt particulier bewoond. De kasteelruïne is op afspraak te bezoeken. Links van de toegang staat een gedenkzuil ter herinnering aan de paters en zusters die lange tijd het kasteel hebben bewoond. Boven de toegangspoort zie je een windvaan en boven de ingang een gevelsteen met het wapen van het geslacht De Merode. Zij waren in de late middeleeuwen de bezitters van de Heerlijkheid Stein. De gevelsteen en windvaan dateren van rond 1730.

De historische panden van brouwerij De Fontein

De historische panden van brouwerij De Fontein hoorden van oudsher bij de bezittingen van de bewoners van Kasteel Stein. De brouwerij is bij de verbouwing toegankelijk gemaakt voor mensen in een rolstoel. Zo is er in de flauwe helling naar de weg geen trap gemaakt en zijn zowel het terras als het restaurant drempelvrij. Een mooi voorbeeld van echt iedereen welkom heten.

Nog drie tips:

  • Brouwerij De Fontein is toegankelijk om pauze te nemen tussen de routes door. Ook kun je een ommetje maken om het kasteel en de ruïne om de historie waaruit Stein is ontstaan te aanschouwen. Scan de QR-code op het bord bij de ruïne voor meer informatie.
  • De kasteeltuin is ook goed toegankelijk wanneer je vanaf het kanaal het park inkomt.
  • Bezoek ook het kloosterkerkhof dat op slechts 400 meter gelegen is van brouwerij De Fontein. Scan ook hier de QR-code voor meer informatie.

Else de Bont, lid van het Sociaal Inclusie Panel:

“Omdat in Stein iedereen meetelt, blijven we samen met de gemeente eraan werken om inclusie nog veel beter te maken.”
 


Tevreden over deze pagina?

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar communicatie@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.

Stop 2 Oud Stein