Hieronder kun je luisteren naar het verhaal over Elsoo.

Stop 4: Elsloo

Vanuit Maasband gaan we via Kleine Meers over een smalle strook land tussen het Juliana¬ kanaal en de Maas naar Elsloo (in dialect: Aelse).

Navigeer naar: Parkeren Terhagen.

Elsloo is het ‘oudste boerendorp van Nederland’. Hier zijn vondsten gedaan van 5000 voor Christus. Die tonen aan dat de Bandkeramiekers, Europa’s eerste boeren, zich hier hadden gevestigd. In het Historiehuis van de Maasvallei, voorheen bekend als Streekmuseum Elsloo, leer je alles hierover.

Terug in de tijd

In het Historiehuis van de Maasvallei kun je je verdiepen in hoe de bewoners van de Maasvallei van 1650 tot 1950 leefden, woonden en werkten. Het Historiehuis ligt in een voormalige schippersbeurs, een gebouw in Maaslandse stijl uit het begin van de 17e eeuw. Ook zijn twee naastgelegen karakteristieke huisjes ingericht zoals ze in vorige eeuwen werden bewoond. In één ervan is een nostalgische dorpswinkel nagebouwd.

Kasteel met prachtig park

Er staat nog steeds een sprookjesachtig kasteel met een begroeide kasteeltoren en een oude watermolen. Dit kasteelcomplex ligt in een schitterend, mooi aangelegd en goed onderhouden kasteelpark met een prachtzicht op de rivier. Daarnaast is er de Sint Augustinuskerk met diverse bezienswaardigheden, zoals het ‘houten krijs van Catsop’ uit de dertiende eeuw en een ‘Sint Anne te Drieën’ van de Meester van Elsloo uit de zestiende eeuw.

Toegankelijkheid

Het is niet voor niets dat de ANWB Elsloo in 2020 aanwees als één van de vijf mooiste dorpen van Nederland. Er wordt hard gewerkt aan de toegankelijkheid, zodat iedereen hiervan kan genieten. Bij het kasteel komen parkeerplaatsen die toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Ook wordt de toegang tot het park aangepast, zodat ook mensen die een rolstoel of scootmobiel gebruiken, toegang krijgen tot het park. Het Historiehuis is gerenoveerd. Daarbij is alles, behalve het oude historische gedeelte, rolstoeltoegankelijk gemaakt. Bij de Sint Augustinuskerk geeft een bordje bij de ingang met een QR-code toegang tot een 360 graden tour van de kerk. Dat is een uitkomst voor mensen voor wie de trap een obstakel is én voor iedereen die langskomt op een dag dat de kerk niet open is.

Jo Janssen, lid van het Sociaal Inclusie Panel:

“De gemeente Stein is voor mij de plek waar men bereid is goed te luisteren naar ervarings¬ deskundigen en daar ook echt iets mee doet.”
 


Tevreden over deze pagina?

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar communicatie@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.

Stop 4 Elsloo