Hieronder kun je luisteren naar het verhaal over Urmond.

https://www.gemeentestein.nl/data/downloadables/1/8/9/1/luisterverhaal-toegankelijke-route-stop-5_v2.wav

Stop 5: Urmond

We volgen het Julianakanaal naar het noorden om uit te komen bij het verrassende dorp Urmond (in dialect: Wermend).

Navigeer naar: Oude Martinus Kerk.

Oud Urmond

Vooral het historische deel, westelijk van het kanaal, is erg idyllisch. Hier trekt de terpkerk uit de veertiende eeuw de aandacht. Deze is ommuurd en staat op een flinke verhoging. Vlakbij en nog een stuk hoger torent de witte protestantse kerk boven het dorp uit. Deze kerk heeft een eigen kerkhof.

Tussen de beide kerken liggen historische woonhuizen. Die vormen samen het beschermd dorpsgezicht. Ook het Schippershuis uit 1612 dat naast de terpkerk ligt, hoort hierbij.

Modern Urmond

Aan de andere kant van het kanaal ligt het moderne gedeelte, een dorpskern met alles erop en eraan. Hier vind je een kapel gewijd aan de achttiende-eeuwse Bokkenrijders, een van de roversbendes die deze streek onveilig maakten. Daarnaast staat hier één van de oudste windmolens van Nederland, de Standerdmolen.

Aan de gevel van de protestantse kerk hangt een bord met uitleg over de kerk en een QR-code waarbij je 360 graden in de kerk kunt binnenkijken zonder naar binnen te hoeven gaan. Ook is er via een QR-code een interview met de koster beschikbaar.

Vanaf Urmond is het een kort ritje terug naar het beginpunt, bij het gemeentehuis van Stein. Die route is gerenoveerd. Daarbij heeft het Sociaal Inclusie Panel meegekeken en is er bij de bewegwijzering aandacht geweest voor de zichtlijnen voor rolstoelgebruikers, zodat zij veilig kunnen oversteken.

Chritiën Lienaerts, lid van het Sociaal Inclusie Panel

“Als je als team de schouders eronder zet, dan bereik je resultaten. Zo gaan we in de toekomst blijven samenwerken, om Stein nog toegankelijker te maken.”
 


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl je kunt ook bellen naar 046 435 93 93

Stop 5 Elsloo