Hieronder kun je luisteren naar het verhaal over Maasband.

Maasband

Vanaf het kasteel en de brouwerij beklimmen we opnieuw de heuvel, om de brug over het Julianakanaal te bereiken. Daar steken we over naar het oude dorpje Maasband (in dialect: Maasbendj).

Navigeer naar Parkeerplaats Maasbanderkerkweg. Op de parkeerplaats staat een bord met meer informatie over de Maasband.

Maasband bestaat uit slechts drie straten, met ongeveer 140 inwoners. De Maasband betekent Maasbeemd en die naam heeft betrekking op een eiland in de Maas. Het komt al voor op kaarten uit 1780. Het dorpje is omgeven door boomgaarden, zogenoemde bongerds, die de bebouwing verhullen achter een groene band. Deze groene omlijsting van hoogstamboomgaarden en hagen herbergt vele planten en dieren. Zeker in combinatie met de aanwezige akkers, oude dijken en houtige elementen als knotbomen, struwelen en populierenbosjes. Van geelgors tot putter, van maarts viooltje tot duifkruid, van haas tot marter en van vleermuis tot das: je treft ze hier aan.

Eiland bij hoge waterstand

Maasband ligt pal aan de rivier. Er is hier geen mogelijkheid om de Maas meer ruimte te geven. Daarom wordt er aan de oostzijde van het dorp een extra geul gegraven om rivierwater te kunnen afvoeren, als dat bij een hoge waterstand nodig is. Vanaf het najaar van 2022 komt Maasband op een eiland te liggen en wordt de nieuwe brug de enige verbinding met het vasteland.

Band met België

Van oudsher was de Maasband gericht op de dorpen aan de Belgische overkant van de Maas. Deze verbinding kun je vandaag de dag nog zien aan de blootgelegde veertrap. Vanuit het Nederlandse achterland was het juist niet zo goed toegankelijk. Dat is inmiddels omgekeerd, mede dankzij nieuwe bestrating die Maasband goed toegankelijk maakt voor rolstoelgebruikers.

Tip

Beleef de Grensmaas vanuit een bijzonder perspectief aan het water, waar je kunt kijken naar België. Je hebt hier een spectaculair uitzicht op de rivier en zicht op allerlei soorten (trek)vogels. En drink een kopje koffie bij ‘Ut Bakkes Maasbendj‘. Deze plek is voor iedereen toegankelijk.

John Dreuning, lid van het Sociaal Inclusie Panel:

“Dit maakt Stein en vooral Meers voor mij een hele fijne gemeente om te wonen. Met mijn scootmobiel en de honden maak ik elke dag gebruik van de fijne wegen en fietspaden van de Maasvallei. Steeds ontdek ik mooie plekken en historische pareltjes. Ik heb nog altijd het gevoel dat ik hier op vakantie ben.” 


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl je kunt ook bellen naar 046 435 93 93

Stop 3 Maasband