Freedom Ultraloop Bastogne-Stein op 18 september

Woensdag 8 september 2021

Stichting Ultraloop Stein organiseert op zaterdag 18 september aanstaande de Freedom Ultraloop. Deze duurloop vanuit de Belgische stad Bastogne naar Stein volgt de route die de geallieerde troepen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben afgelegd om Nederland te bevrijden. In het totaal legt een afvaardiging van de lopersstichting een afstand af van 170 kilometer. Na aankomst in het Steinerbos vinden er activiteiten plaats.

75 jaar vrijheid

Voorzitter van de stichting en initiatiefnemer Han Frenken: ‘We hadden deze loop vorig jaar willen organiseren, omdat Stein toen op 18 september precies 75 jaar geleden bevrijd werd. Helaas gooide corona roet in het eten. Maar bij ons komt van uitstel zeker geen afstel.’ De huidige opzet van het evenement is weliswaar een afgeslankte versie van de oorspronkelijke plannen. Zo kan er bijvoorbeeld tijdens de run niet spontaan ingehaakt worden door lopers en zijn de activiteiten in het Steinerbos na aankomst kleinschaliger. Wel is er plaats voor een voordracht van de winnaar van de gedichtenwedstrijd van SG Groenewald en zal een groepje leerlingen het laatste deel van de route meelopen.

Programma

Alle activiteiten vinden plaats binnen de geldende corona-maatregelen. Inwoners zijn welkom. Bij de toegangspunten worden coronachecks gedaan. Het programma als volgt:

• 13.00 uur Stoet militaire voertuigen vanaf Catsop
  • 14.30 uur Re-enactors 2AD Army - Super Sixth - Spearhead
  • 14.45 uur Aankomst Openlucht theater Steinerbos
  • 15.00 uur Fakkeloverdracht loopgroep
  • 15.30 uur Muzikaal optreden Andrew Sisters in het Steinerbos

Meer informatie over het programma staat op www.ultraloopstein.nl.

Herdenken en vieren

Burgemeester Leurs: ‘Als gemeentebestuur vinden we het zeer waardevol als inwoners en verenigingen initiatief nemen en op eigen wijze invulling geven aan het herdenken en vieren van vrijheid in onze samenleving. Deze ultraloop is daar een voorbeeld van. Dat stimuleren en waarderen we.’ Andere activiteiten die zich verder dit jaar in dit kader zullen ontplooien, zijn onder andere de jaarlijkse veteranendag, de legging van twee Stolpersteine en het planten van een vrijheidsboom.

Stichting Ultraloop Stein

De Steinse stichting zet zich in om de loopsport te promoten en organiseerde eerder internationale duurlopen in het kader van vrijheid zoals vanuit Normandië en Bergen-Belsen. Recent werd tevens de door de stichting opgezette Downhill Strava Segment 500 meter in het Heidekamppark geopend en organiseerden ze de Pizza-Donut Run.

Onbereikbare straten tijdens passeren ultraloop

Tijdens de ultraloop worden er ook een aantal straten gepasseerd. Deze zijn gedurende het passeren niet te bereiken. Dit zal gedurende 15 tot 20 minuten zijn.

Het betreft de volgende straten:

Catsop, Het Einde 13.00 uur

• Op den Dries