Stein naar finale verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland

Dinsdag 31 augustus 2021

Verrassingsbezoek met gigantisch opblaaskunstwerk aan de top 5 gemeenten

Ruim 5000 mensen lieten hun stem horen en bepaalden dat wij een plek in de finale verdienen. Deze vijf gemeenten worden deze week verrast met een flitsbezoek: een vier meter hoog opblaaskunstwerk gemaakt door een outsider artist staat twee uur lang op een centrale plek in de gemeente.

Dinsdag 31 augustus van 11:00 tot 13:00 staat het kunstwerk in Winkelcentrum Stein. Tussen 11:00 en 12:00 uur zijn wethouder Hub Janssen en verschillende ervaringsdeskundigen aanwezig bij het kunstwerk.

Tijdens de halve finale bezocht ons Superteam de gemeente al en maakte deze korte reportage over de toegankelijkheid. Met een rondleiding door het toegankelijk gemaakte gemeentehuis en een duik in het zwembad was het een zeer leuk en veelzijdig bezoek!

Winnaar bekend op 7 oktober

De winnaar van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente wordt op 7 oktober bekendgemaakt. Een vakjury bepaalt wie de winnaar wordt. Deze jury bestaat uit Leonard Geluk (directeur VNG), Rick Brink (Directeur Belangenbehartiging bij Stichting Studeren & Werken op Maat), Illya Soffer (Directeur Ieder(in)), Sheila Oroschin (sociaal ondernemer) en Tako Rietveld (Kindercorrespondent).

Rick Brink was raadslid in Hardenberg op het moment dat deze gemeente in 2019 de titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland ontving. Brink vertelt dat de verkiezing zorgt voor positieve aandacht rondom het thema inclusie en waarom dit belangrijk is: ‘’Inclusie betekent voor mij; een samenleving waarin aandacht is voor iedereen! Om dat te bereiken is het belangrijk dat we samen de schouders zetten om toegankelijkheid te verbeteren. Aan die samenwerking geeft de verkiezing een mooie impuls.’'

Waarom deze verkiezing?

De verkiezing wordt georganiseerd door Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en is bedoeld om gemeenten op een positieve manier te stimuleren om te werken aan meer toegankelijkheid. Dat dit nodig is, blijkt uit het SCP-rapport Lang niet toegankelijk. Waaruit blijkt dat mensen in Nederland met een beperking of chronische ziekte kunnen, vijf jaar na ratificatie van het VN-Verdrag Handicap, nog altijd niet gelijkwaardig deelnemen in de samenleving door fysieke obstakels en bewuste en onbewuste uitsluiting.

Afbeelding sociaal inclusie panel