Verkiezing ‘Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland’ van start

Dinsdag 18 mei 2021

Is gemeente Stein de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland? Toegankelijkheid is een belangrijk onderwerp voor de gemeente Stein. In onze gemeente hebben we dan ook het Sociaal Inclusie Panel . Het panel maakt zich er sterk voor dat iedereen in Stein mee kan doen en zijn er dagelijks mee bezig hoe we onze gemeente nog toegankelijker kunnen maken.

Ruim vier miljoen Nederlanders hebben een beperking of chronische ziekte. Sinds het ratificeren van het VN-Verdrag Handicap is het verschil in participatie tussen mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking en de rest van de bevolking op sommige vlakken zelfs groter geworden.  De VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) start met de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland, om gemeenten te stimuleren de toegankelijkheid te verbeteren. Iedereen in Nederland kan meebepalen welke gemeente de winnaar wordt op meesttoegankelijkegemeente.nl. Na twee publieksrondes kiest een vakjury de uiteindelijke winnaar. Een Superteam van talentvolle makers en tevens ervaringsdeskundigen doet verslag van de verkiezing.

Zo werkt het

Van alle gemeenten in Nederland wint één gemeente de hoofdprijs: deze mag zich de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland noemen. Ook reikt de jury een aanmoedigingsprijs uit aan een gemeente die goed op weg is. In de eerste ronde kunnen alle Nederlanders in een vragenlijst gemeenten inhoudelijk beoordelen. De uitslag daarvan bepaalt welke twaalf gemeenten doorgaan naar de halve finale. Mensen kunnen dan op de halve finalist stemmen die volgens hen het meest toegankelijk is. Vervolgens gaan de vijf hoogst beoordeelde gemeenten door naar de finale. Uiteindelijk kiest een vakjury de winnaar. Deze gemeente krijgt, behalve de roem, ook een award ontworpen door kunstenaars met en zonder een beperking en een mooi vormgegeven toeristische route, die voor iedereen toegankelijk is, langs alle mooie plekken in die gemeente.

Stemmen

Stemmen kan via deze link. Alvast bedankt!