Hoogwater in Stein: volg hier ons liveblog

Aanpak drugshandel op straat

Donderdag 1 april 2021

Recent heeft burgemeester Marion Leurs-Mordang de beleidsregels ‘Aanpak drugshandel op straat’ vastgesteld. Hiermee wordt geregeld hoe een dwangsom aan straatdealers opgelegd kan worden. Het betreft een dwangsom van 5.000 euro. Dit is in eerste instantie geen boete, maar een waarschuwingsmiddel om de overtreding te beëindigen. Wanneer dezelfde persoon de overtreding vervolgens nogmaals begaat, moet het bedrag daadwerkelijk betaald worden.

Preventief

Drugshandel op straat leidt tot overlast en een gevoel van onveiligheid voor de inwoners en ondernemers. Het opleggen van een dwangsom heeft een preventief karakter en heeft als doel herhaling te voorkomen.

Veilige woon- en leefomgeving

Burgemeester Leurs: ‘Aan de hand van ons integraal veiligheidsbeleid werken we structureel aan een veilige woon- en leefomgeving. In samenspraak met de politie en de andere gemeenten in de Westelijke Mijnstreek hebben we besloten deze beleidsregel vast te stellen ter uitvoering van de burgemeestersbevoegdheid.’ De burgemeester heeft de afgelopen jaren al meerdere malen gebruik gemaakt van haar bestuurlijke bevoegdheden in de vorm van bestuurlijke waarschuwingen en pandsluitingen op basis van de Opiumwet.