Gratis e-learning: voorkom criminele inmenging bij de vereniging

Dinsdag 9 februari 2021

De coronacrisis zorgt ervoor dat de financiële situatie bij veel verenigingen minder rooskleurig is dan voorheen. Inkomsten uit contributie, kantine en sponsoring lopen terug, terwijl vaste lasten door lopen. Juist dan is het verleidelijk om in te gaan op een financieel aanbod wat voorbij komt, maar pas op voor criminele inmenging. Niet bij jullie? Wel in 1 op de 3 gemeenten en bij 1 op de 8 amateursportverenigingen!

Stop criminele "weldoeners"

Veel verenigingen hebben financiële problemen door de coronacrisis. Daarom is het juist nu voor criminelen interessant om in een noodlijdende organisatie te investeren. Ze bieden clubs in nood een ‘reddingsplan’ met snel contant geld, wat aantrekkelijk lijkt, maar waaruit het vervolgens lastig ontsnappen is. Denk hierbij aan geldbedragen in ruil voor het ter beschikking stellen van hun accommodatie of diensten.

Zo kun je juridisch aansprakelijk worden gesteld voor de strafbare feiten die in jouw pand of onder de vlag van jouw vereniging gepleegd worden. Ook deinzen criminelen niet terug voor geweld en bedreiging. Bedenk altijd: je kunt maar één keer nee zeggen! Hoe verleidelijk ook: lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook.

Weten hoe je criminele weldoeners kunt herkennen en wat je kunt doen als je het niet vertrouwt: lees het artikel ‘stop criminele weldoeners’ op onze website.

Vaker en dichterbij dan je denkt

Voor velen van jullie klinkt dit waarschijnlijk ver weg. Maar niets is minder waar. Criminele inmenging start vaak klein en onschuldig, en dichterbij dan je denkt.

In 2018 bleek namelijk al dat in één op de drie gemeenten sprake is van criminele inmenging. Denk hierbij aan een dubieuze schenking aan een kerk of manege, of een omstreden motorclub die een kringloopwinkel overneemt. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat bij één op de acht sportclubs signalen zijn van criminele invloed. Voor het eerst is aangetoond dat dit probleem zich niet beperkt tot het amateurvoetbal, maar over alle sporten en regio's. Ook bij tennis, paardensport, basketbal en handbal bleek het voor te komen. En niet alleen in de grote steden en de randstad. Zuid-Nederland blijkt zelfs een hotspot voor ondermijnende criminaliteit.

Criminele inmenging kan op uiteenlopende manieren: iemand met een strafblad die bestuurslid wordt binnen de vereniging, het gebruik van de kantine voor drugshandel of illegaal gokken, of het witwassen van crimineel geld via de club. Meestal benaderen criminelen clubs met een eigen kantine of businessclub. Vaak is de start positief met ruimhartige sponsoring of het geven van rondjes in de kantine, maar uiteindelijk kan dit omslaan in vervelende inmenging.

E-learning voor bestuurders

Bovengenoemd onderzoek laat zien dat het belangrijk is dat er meer aandacht komt voor dit onderwerp. Het is nodig om verenigingen bewust te maken van de risico’s, signalen en mogelijkheden om dergelijke praktijken te voorkomen of stoppen.

Om hier voor te zorgen hebben NOC*NSF, Taskforce-RIEC-Brabant-Zeeland en KNVB een gratis e-learning voor sportbestuurders ontwikkeld. De e-learning is zo gemaakt dat deze voor alle sporten aansprekend is. Dus wil je criminele inmenging bij jouw club voorkomen, volg dan gratis deze e-learning.