Preventieve noodverordening ten behoeve handhaven avondklok Stein

Zondag 24 januari 2021

Gisteren, zaterdag 23 januari, trad de avondklok in werking, die in Stein door een grote groep jongeren is genegeerd. In de avond ontstonden ongeregeldheden, waarna uit veiligheidsoverwegingen uiteindelijk de ME is ingezet om de orde te herstellen.

Burgemeester Leurs-Mordang verklaarde vandaag: ”Als burgemeester ben ik vooral boos dat dit heeft kunnen gebeuren. We leven in een vrij land waar iedereen zijn mening mag laten horen. Maar dit is niet de manier waarop. Dit was geen demonstratie, maar moedwillige rellen aangesticht door enkele raddraaiers. Dat blijkt ook uit het feit dat de aanwezigen niet het gesprek wilde aangaan met de politie. Dit incident is een klap in het gezicht van eenieder die zo zijn best doet om het virus onder de knie te krijgen.”

Om een mogelijke herhaling te voorkomen heeft de burgemeester besloten om voor de gemeente Stein preventief een noodverordening in te stellen die per direct ingaat tot en met 1 februari. “Ik wil als burgemeester maximaal inzetten op preventie, want we willen absoluut geen herhaling van zetten. Daarom zet ik de instrumenten in die ik tot mijn beschikking heb staan. Onze inwoners verdienen het dat zij optimaal worden beschermd. Tegen de rellen én tegen Covid-19 waarvoor noodzakelijke maatregelen als de avondklok in het leven zijn geroepen.’

Een noodverordening geeft de politie een extra tool om te kunnen handhaven indien nodig. Denk aan preventief fouilleren. De noodverordening is hier te bekijken. (PDF, 3.4 MB) De gouverneur heeft laten weten dat hij geen aanleiding ziet om de werking van de noodverordening te schorsen.