Hoogwater in Stein: volg hier ons liveblog

ADV Limburg hijst met Limburgse gemeenten de Mensenrechtenvlag

Donderdag 10 december 2020

Op donderdag 10 december 2020, de Internationale Dag van de Mensenrechten, lanceert Antidiscriminatievoorziening Limburg (ADV Limburg) als lid van Discriminatie.nl, de Mensenrechtenvlag. In 1948 werd op deze dag de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen door de Verenigde Naties. Mensenrechten lijken zo vanzelfsprekend, maar nog dagelijks staan deze rechten wereldwijd ter discussie. Ook in ons veilige, democratische Nederland. De Mensenrechtenvlag is een symbool voor gelijkwaardigheid van ieder mens op deze aarde. Met deze vlag kan iedereen laten zien de universele mensenrechten te respecteren en te ondersteunen. Deze vlag bestaat nog nergens in de wereld en is dus een uniek, Nederlands initiatief.

De Mensenrechtenvlag is een kleurige vlag met een doordacht ontwerp. Als mensen hebben we meerdere dingen die ons verbinden: we delen de aarde, de lucht en een plek onder de zon. En hoe verschillend we ook kunnen zijn: we hebben allemaal DNA. De ontwerper ging met dit idee aan de slag en nam de vorm van een DNA-streng als uitgangspunt. Dit combineerde hij met de kleuren van de aarde (groen), de lucht (blauw) en de zon (geel). Zo ontstond de Mensenrechtenvlag. De vlag legt niet de nadruk op waarin we verschillen, maar vooral op wat we met elkaar gemeen hebben, wat we delen en wat ons verbindt. Veel Nederlandse gemeenten, organisaties, ondernemingen en particulieren hangen op 10 december de vlag uit.

Zo ook onze gemeente, op uitnodiging van en mét ADV Limburg.