Hoogwater in Stein: volg hier ons liveblog

Stein verscherpt controle op vuurwerkoverlast

Vrijdag 4 december 2020

Afgelopen weken hebben tientallen inwoners melding gemaakt van vuurwerkoverlast bij de politie en de gemeente. Dat zijn er dit jaar fors meer dan voorgaande jaren. Ook de toegenomen heftigheid van het knalvuurwerk speelt daarbij een rol.

Geen waarschuwing, meteen boete

Dit heeft ertoe geleid dat politieagenten en BOA’s de komende weken het toezicht en de controle op vuurwerkgebruik verscherpen. Dit betekent dat ze meer in de avonden en weekenden op straat aanwezig zullen zijn en dat er bij een heterdaad niet meer wordt gewaarschuwd, maar meteen een proces verbaal wordt uitgeschreven. Dit geldt ook voor het afschieten van carbid. De boetes van het Openbaar Ministerie starten rond 100 euro en kunnen oplopen tot een veelvoud daarvan afhankelijk van de hoeveelheid en de aard van het vuurwerk.

Zero tolerance

Burgemeester Leurs spreekt duidelijke taal: ‘Laat daar geen misverstand over bestaan. Er geldt een vuurwerkverbod en politie, Openbaar Ministerie en gemeente zetten in op handhaving. Bij een heterdaad op het afsteken, het verkopen of het bij zich dragen van vuurwerk kun je rekenen op zero tolerance. Dat wil zeggen meteen een boete én inbeslagname van het aanwezige vuurwerk.’ Minderjarigen zullen worden doorgeleid naar Bureau Halt.

Meld overlast

Inwoners die overlast van vuurwerk ervaren of weten welke personen (illegaal) vuurwerk verkopen of bezitten, kunnen dit melden bij de politie via telefoonnummer 0900-8844.