Hoogwater in Stein: volg hier ons liveblog

Gemeentehuis kleurt een week oranje

Woensdag 25 november 2020

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Door de Covid epidemie is het geweld nog meer verborgen geworden en daardoor uitzichtlozer voor de slachtoffers. Om daar aandacht voor te vragen, kleurt het Steinse gemeentehuis vanaf 25 november (de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) een week oranje.

Orange the World

Oranje staat voor de dagenraad: een zonsopkomst in een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Sinds 2014 worden in meer dan 100 landen o.a. gebouwen, bruggen en standbeelden oranje uitgelicht en activiteiten georganiseerd. Wethouder Hub Janssen: ‘Met dit signaal willen we iedereen de boodschap meegeven dat geweld tegen vrouwen echt onacceptabel is. Samen moeten we ervoor zorgen dat dit taboe wordt doorbroken. Dat doen we door beleidsmatig in de regio samen te werken, maar ook door gehoor te geven aan praktische uitvoeringsmaatregelen zoals deze.’

'Melden moet altijd mogelijk zijn'

Het thema voor Orange the World 2020 is 'Melden moet altijd mogelijk zijn'. Slachtoffers moeten weten waar ze kunnen melden. Dat is bij Veilig Thuis via telefoonnummer 0800-2000 (gratis) en is voor alle slachtoffers van geweld achter de voordeur. Maar het is er ook voor iedereen die er een vermoeden van heeft. Dat kan ook anoniem. Burgemeester Marion Leurs: ‘Het delen van jouw zorgen is een belangrijke eerste stap. Zelfs het kleinste signaal kan leiden tot een immense verandering in iemands leven. Een verandering die iemand meestal niet alleen teweeg had kunnen brengen. Daarom is er Veilig Thuis. Er is maar één iemand nodig om het verschil te maken.’

Bekijk de video van de Limburgse Vrouwenorganisatie Zonta.