IKS Limburg moet drempels voor beperkte sporters wegnemen

Maandag 2 november 2020

Op 16 oktober vond de aftrap van Iedereen Kan Sporten Limburg plaats. Dit nieuwe platform moet zorgen dat meer mensen met een beperking in beweging komen en blijven. Dit door te zorgen voor inzicht, samenwerking en facilitering. Dit biedt kansen voor verenigingen die reeds een plek bieden aan deze doelgroep, of hier voor open staan.

IKS Limburg

Volledig coronaproof, werd op 16 oktober via een digitale live-stream Iedereen Kan Sporten Limburg gelanceerd. Dit nieuwe provinciale sporttakplatform is de koepelorganisatie voor gemeenten, sportaanbieders, regionale samenwerkingsverbanden en alle overige belanghebbenden op het gebied van aangepast sporten in Limburg.

Iedereen Kan Sporten Limburg zal samen met de Iedereen Kan Sporten regio’s de mogelijkheden verruimen tot sport en bewegen voor mensen met een beperking. Zo maken ze het sport- en beweegaanbod in de hele provincie samen inzichtelijk zodat, de doelgroep en aanbieders elkaar weten te vinden. Ook worden er verdeeld over de provincie 3 sportloketten op gezet voor kinderen en jongeren met een beperking. Vanuit deze sportloketten ontvangen kinderen en jongeren, samen met ouders, de juiste advisering, verwijzing en begeleiding naar passend aanbod. Daarnaast is er in Beek een Trainingscentrum Aangepast Sporten waar ruimte is voor talentherkenning en ontwikkeling. Ook zoeken we de aansluiting met het sociaal domein en pakken we uitdagingen aan met betrekking tot vervoer, toegankelijkheid van accommodaties en de beschikbaarheid van de juiste sporthulpmiddelen.

De opname van de aftrap is terug te kijken via Youtube.

Meer informatie over het platform is te lezen in de IKS Limburg flyer. (PDF, 2.7 MB)

IKS Westelijke Mijnstreek

Binnen de Westelijke Mijnstreek werken we al langere tijd samen om sportparticipatie voor mensen met een beperking op lokaal niveau te bevorderen.

Sporten en bewegen is voor iedereen van belang, maar voor mensen met een beperking in het bijzonder. Juist bij deze doelgroep kan regelmatig bewegen zorgen voor meer mobiliteit en onafhankelijkheid, beter functioneren en een afname van klachten. Kortom, de levenskwaliteit en zelfredzaamheid van mensen met een beperking nemen toe.

Als gemeente Stein vinden we het daarom belangrijk dat mensen met een beperking kunnen gaan en blijven bewegen. Om dit mogelijk te maken werken we samen met de gemeenten Beek en Sittard-Geleen, en maken we gebruik van een regioconsulent Iedereen Kan Sporten (IKS). Deze heeft zicht op het beschikbare aanbod, is op de hoogte van regelingen en werkt samen met zorgorganisaties, kennisinstellingen, sportaanbieders en buurtsportcoaches.

De regioconsulent kan zorgen voor individuele begeleiding naar sport en beweegaanbod op maat, of verenigingen helpen bij het opzetten of onderhouden van beweegaanbod voor mensen met een beperking. Ook organiseert de regioconsulent regelmatig clinics om deze doelgroep kennis te laten maken met nieuwe sporten, en bevordert deze onderlinge samenwerking en kennisoverdracht.

Heb je vragen met betrekking tot aangepast sporten? Neem contact op met regioconsulent IKS Chantal Bos via Chantal.Bos@ecsplore.nl of 06-51 32 67 63.

Aan de slag?

Wil je als vereniging aan de slag met mensen met een beperking? Of heb je al aanbod voor deze doelgroep, maar loop je ergens tegen aan? Sluit dan op 10 december aan bij de webinar ‘Bijzondere doelgroepen includeren en behouden binnen de vereniging’. Klik op de link voor meer informatie en aanmelding.