Stein op weg naar een dementievriendelijke gemeente

Vrijdag 11 september 2020

Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Aangezien we steeds ouder worden, stijgt dit aantal in 2040 naar verwachting naar 550.000. Dat betekent dat meer inwoners én organisaties in onze gemeente te maken gaan krijgen met dementie. Daarom streeft de gemeente Stein ernaar een dementievriendelijke gemeente te worden. Dat doen we samen met ondernemers, zorgaanbieders, inwoners en vrijwilligersorganisaties. Want in Stein moet iedereen kunnen meedoen!

Ervaringsdeskundigen

Op maandag 21 september is het Nationale Alzheimerdag. In Stein besteden we hier samen met de gemeenten Beek en Sittard-Geleen aandacht aan middels een reeks van 6 interviews met ervaringsdeskundigen. Zo wordt onder andere gesproken met een mantelzorger, een dochter van een alzheimerpatiënt en een zorgvrijwilliger. De interviews worden vanaf 20 september elke zondagmorgen rond 10.30 uur live uitgezonden in het radioprogramma Forum op Zondag via de Streekomroep ‘Bie Os’. Na afloop kunnen luisteraars telefonisch vragen stellen door contact op te nemen met een casemanager.

Dementievriendelijke gemeente

Het doel van deze interviews en de aandacht die het met zich meebrengt, is het bespreekbaar maken van dementie. Hierbij spelen het herkennen van symptomen, het daadwerkelijk erkennen van dementie en vervolgens weten hoe te handelen een belangrijke rol. Het bespreekbaar maken is één van de vier pijlers waar een dementievriendelijke gemeente op stoelt. De andere drie gaan over het bieden van trainingen ‘Omgaan met dementie’ aan inwoners, het bieden van trainingen aan medewerkers en zorgen voor goede zorgverlening voor mensen met dementie én mantelzorgers. Dit alles zodat mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen meedoen in de samenleving.

Meer informatie op www.gemeentestein.nl/dementie

Altijd op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor onze online nieuwsbrief via www.gemeentestein.nl/nieuwsbrief