Natuurlijke bestrijding eikenprocessierups

Donderdag 2 april 2020

Vorig jaar zorgde de eikenprocessierups voor veel overlast. Dit jaar maken we gebruik van verschillende bestrijdingsmanieren om zowel op korte als lange termijn de overlast te verminderen.

Preventief bestrijden

Om dit jaar de verspreiding van de eikenprocessierups tegen te gaan, maken we weer gebruik van Xentari als preventief bestrijdingsmiddel. Dit bestrijdingsmiddel gebruiken we met name langs fietspaden, in recreatiegebieden en in woonstraten.

Inzetten natuurlijke vijanden

Naast de preventieve bestrijding, zetten we zoveel mogelijk in op het op natuurlijke wijze bestrijden van de plaagdruk. De effecten hiervan zijn vooral op lange termijn zichtbaar. Deze natuurlijke wijze van bestrijden van de plaagdruk betekent concreet: zorgen voor meer biodiversiteit in beplanting en kruidenrijke bermen.

Ook zetten we in op (het stimuleren van) het ophangen van nestkasten en het ophangen van zakjes met larven van de gaasvlieg en het tweestippige lieveheersbeestje. Deze natuurlijke vijanden eten de eitjes van de eikenprocessierups op voordat ze uitkomen.

Ten slotte wordt bij het planten van bomen of uitbreidingen van groen voor andere boomsoorten gekozen. Sinds vorig jaar zijn in onze gemeente er al meerdere van bovengenoemde maatregelen op kleine schaal uitgevoerd. IVN verenigingen hebben hieraan ook een steentje bijgedragen door nestkasten te maken en bermen in te zaaien met een bloemrijk mengsel.