Volg de Corona pagina voor een overzicht van alle maatregelen in Stein

Resultaten onderzoek vliegenoverlast

Donderdag 12 maart 2020

Een aantal wijken in de gemeente Stein ervaart al meerdere jaren overlast van vliegen. Ook na meerdere maatregelen en eerdere onderzoeken bleek dat nog steeds het geval. In opdracht van de gemeente is Sjaak Janssen Dierplagen Preventie Limburg BV daarom in juli 2019 een eigen onderzoek gestart naar de oorzaak van de vliegenoverlast. Nu is het tijd om de balans op te maken.

Eigen onderzoek

Het college van de gemeente Stein heeft in de zomer van 2019 opdracht gegeven aan Sjaak Janssen ongediertepreventie Limburg B.V. om te achterhalen wat nu eigenlijk de oorzaak was van de vliegenoverlast. Op basis van de klachten is de heer Janssen op onderzoek uitgegaan. Hij heeft de melders geholpen en tips gegeven over hoe zij er zelf voor kunnen zorgen dat zij geen of veel minder last hebben van vliegen. Ook heeft hij op basis van zijn onderzoek een beeld kunnen vormen van waar oorzaken liggen.

Er zijn meer oorzaken voor de vliegenoverlast

De klachten die wij ontvingen kwamen uit verschillende windrichtingen. Daarom zijn wij in gesprek met de RUD en de Provincie en trekken wij hierin samen op. Uit het onderzoek van de ongediertebestrijder bleek dat er meerdere oorzaken zijn voor de vliegenoverlast. In de vergunning van WPS heeft de Provincie aanvullende maatregelen opgenomen. Hiermee is de mogelijke ‘vliegenbron’ bij WPS volgens de Provincie geheel weggenomen. Opslag van kunststof verpakkingsafval afkomstig van huishoudens is alleen toegestaan als dit binnen is of geheel geseald is, in combinatie met een ongediertebestrijdingsplan. Daarnaast maakt de Provincie afspraken met WPS om te zorgen dat daar in de toekomst geen oorzaak meer ligt.

Andere oorzaken van vliegenoverlast liggen in het feit dat er sprake is van gemiddeld hogere temperaturen. Dit zorgt voor de vermenigvuldiging van vliegen. De ervaring van inwoners dat er meer vliegen zijn, is dan ook te verklaren. Het feit dat vliegen de mogelijkheid hebben om zich te vermenigvuldigen, ligt echter voor een groot deel ook aan mensen zelf. De verhalen van GFT containers vol met maden kennen wij allemaal. Maar vliegen vermenigvuldigen zich ook makkelijk in onder andere slecht beluchte mestvaalten, hoog gras in weilanden, met mest geïnjecteerde weilanden en bij uitwerpselen van dieren. Ook bepaalde soorten bomen (zoals Lindebomen) zijn zeer geliefd bij vliegen.

Wat kun je zelf doen?

Zelf kun je veel doen om geen of in ieder geval veel minder last te hebben van vliegen. Horren in ramen en deuren is een bekende oplossing. Zelfs als er in- en uitlopende kinderen of huisdieren zijn, zijn er goede oplossingen om zoveel mogelijk vliegen buiten de deur te houden.
Het is ook een feit dat vliegen (maar ook muggen, bijen en wespen) niet tegen wind/tocht in kunnen vliegen. Dus als je buiten wil zitten met het warme weer zonder last te hebben van vliegen, kan een ventilator uitkomst bieden. Het is wellicht behelpen en vervelend om deze maatregelen te moeten nemen, maar zoals gezegd: er zijn nu eenmaal meer vliegen dan we uit ‘vroegere tijden’ gewend zijn en dat komt niet alleen doordat er bedrijven zijn die dat (met opslag van afval) kunnen veroorzaken.

Conclusie

Wij trekken de algemene conclusie dat inwoners van onze gemeente overlast van vliegen ervaren, maar dat er niet één oorzaak voor is aan te wijzen. Er lag een mogelijke bron in de opslag van plastic afval bij WPS. Hiervoor zijn inmiddels aanvullende voorwaarden in de vergunning opgenomen. Maar het is niet de enige mogelijke bron. Er zijn meerdere oorzaken en verschillende daarvan kunnen inwoners zelf verhelpen.

Ons college wil de inwoners van onze gemeente daarbij helpen en tips en trucs geven om het woongenot, ook buiten, te vergroten door minder of geen last te hebben van vliegen. Daarom hebben wij besloten ook gedurende het vliegenseizoen 2020 Sjaak Janssen ongediertebestrijding Limburg B.V. in te schakelen bij klachten. Daarnaast zullen wij tips geven over hoe vliegenoverlast te voorkomen/verminderen. Ontstaan er toch klachten? Dan kun je de gemeente Stein bellen op telefoonnummer 046 - 435 93 93.