Volg de Corona pagina voor een overzicht van alle maatregelen in Stein

Kunst in de gemeente Stein

Maandag 10 februari 2020

Vanaf 15 februari 2020 start de gemeente Stein wederom met een nieuw traject voor de invulling van de wisselsokkel op de rotonde Stadhouderslaan/Napoleonsbaan. Kunstenaars kunnen weer meedingen om een jaar lang hun kunstwerk te mogen exposeren op de betonnen sokkel van 100x100 cm. De winnende kunstenaar ontvangt hiervoor een mooi geldbedrag van €3000 en de inwoners van de gemeente bepalen de winnaar door het uitbrengen van hun stem. De winnaar mag zijn/haar kunstwerk een jaar lang presenteren en krijgt dat na een jaar weer terug. Ook de huidige winnaar mag weer meedingen.

Informatie voor kunstenaars

Kunstenaars die geboren, woonachtig of werkzaam zijn of zij die een aantoonbare speciale binding hebben met de gemeente Stein en kunstenaars uit Maasmechelen(B) kunnen een werk indienen.
De locatie op de rotonde heeft de aanduiding ‘buitengebied’ gekregen, waardoor de gewenste afmetingen van het werk qua hoogte tussen de 2,50 m en 4,50 m ligt. De plek leent zich uitermate voor een hoger kunstwerk.
De spelregels en alle informatie is te vinden op de website www.kunstindegemeente.nl. Uiteraard moet het werk aan een aantal vereisten voldoen en vandalisme- en weersbestendig zijn. Het indienen van een kunstwerk of het ontwerp van een kunstwerk kan in de periode van 15 februari t/m 12 april 2020 door een mail te sturen naar info@kunstindegemeente.nl. Uit de ingediende werken en ontwerpen kiest een jury de beste 10 werken, daarna mag iedere inwoner van Stein zijn stem uitbrengen. Het verkiezingstraject voor inwoners loopt van 4 mei t/m 7 juni.

Jury

De jury bestaat uit Sarah Beerens, beleidsmedewerker van de gemeente Stein, Hub Vaessen van Stichting kleine monumenten Stein, Servé Heijing, voorzitter culturele werkgroep Stein, Jos Drubers, lokale historicus en Raoul Locht van Stichting Kunstweek. Aan de hand van de uitslag van de verkiezing geeft de jury onafhankelijk van elkaar vervolgens punten aan de 3 meeste gewaardeerde kunstwerken en bepaalt zo de winnaar. Vlak voor de zomer wordt de winnaar bekend gemaakt en na de zomer zal het huidige kunstwerk Freeze van Maurice Janssen vervangen worden door het werk van de winnaar van 2020.

Voor actuele informatie verwijzen we ook naar de Facebookpagina van de gemeente.

Kunst is gezond

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft 900 onderzoeken geanalyseerd en concludeert nu officieel: het actief of passief beleven van kunst bevordert de gezondheid en het algehele welbevinden.
Door dit initiatief van Stichting Kunstweek blijft deze plek een levendige buitenruimte en staat kunst steeds weer opnieuw in de belangstelling.

Raoul Locht, voorzitter van de stichting : ‘Het idee achter ‘elk jaar een nieuw kunstwerk’ is dat we levendigheid willen op plekken in de stad en het dorp. Je stimuleert hiermee kunstenaars in de regio omdat je het kunstwerk jaarlijks  wisselt en je betrekt de inwoners erbij doordat zij hun stem uitbrengen’, Raoul Locht. De landelijke opererende stichting is vooral bekend van kunstbeurzen zoals de adaf.nl in Amsterdam of de brabantartfair.nl in Breda, maar ook van de verkiezing Kunstenaar van het Jaar (Saskia Boelsums in 2020) en de Kunstweek.