Volg de Corona pagina voor een overzicht van alle maatregelen in Stein

Onbekommerd opgroeien tot trotse inwoner

Maandag 16 december 2019

Op donderdag 12 december ondertekenden de gemeente Stein, het primair onderwijs en  andere betrokken samenwerkingspartners de intentieverklaring om gezamenlijk de schouders te zetten onder het nieuwe Lokaal Integraal Jeugdbeleid. De bedoeling is dat er de komende 4 jaar aan de hand van een concrete projectplanning constructief wordt samengewerkt aan gezamenlijk geformuleerde ambities.

Veranderende rollen
De noodzaak om het bestaande jeugdbeleid verder vorm en inhoud te geven, komt onder andere voort uit de veranderende rol van de gemeente, het onderwijs en verschillende (zorg)aanbieders in het sociaal domein. Ook wordt de Lokale educatie agenda geintegreerd. In de uitvoering neemt de gemeente de regie en elke samenwerkingspartner heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Wethouder Hub Janssen (Jeugd): ‘We voelen ons verantwoordelijk voor onze jeugd en jongeren. We willen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat zij onbekommerd kunnen opgroeien tot trotse inwoners die zich verbonden voelen met de samenleving. Daarom is het belangrijk dat elke partner vanuit zijn eigen discipline werkt aan onze gezamenlijke ambities en waar nodig de samenwerking opzoekt. Dit committment hebben we vandaag bevestigd.’

Thema’s & projecten
Vanuit de thema’s preventie, signalering, beoordeling, toewijzing en ondersteuning / hulpaanbod worden tot augustus 2021 concrete projecten opgestart. De benoeming van deze thema’s en de inhoudelijke lokale doorvertaling ervan is tot stand gekomen door alle deelnemers én in afstemming met jongeren en ouders. Zo ontstaat gedeelde verantwoordelijk en wordt gezamenlijk de basis gelegd voor een gezonde omgeving waarin kinderen zich goed kunnen ontwikkelen en ontplooien.

‘Opgroeien en jezelf ontplooien gebeurt met vallen en opstaan. Met deze integrale aanpak voorzien we in een stabiel vangnet dat juist zo belangrijk is in de fase waar je het fundament legt voor de rest van je leven’, aldus wethouder Joep Ummels (Onderwijs).

Samenwerkingspartners
De deelnemende partners zijn Kindante, MIK-PIW Groep (Mik Kinderopvang en Stichting Spelenderwijs), Kidts kinderopvang, Adviesraad Sociaal Domein, SJAR, GGD Zuid Limburg, Ecsplore, CJG Westelijke Mijnstreek, Zuyderland JGZ, Alterius, Stichting MEE, Daelzicht en het Samenwerkingsverband westelijke mijnstreek PO.