Steinse wethouders geven startsein voor Dubbel Duurzaam

Donderdag 5 december 2019

De gemeente Stein gaf op woensdag 4 december het startschot voor het project Dubbel Duurzaam. Wethouders Hub Janssen en Danny Hendrix gingen samen met twee duurzaamheidscoaches in gesprek met inwoners en boden geïnteresseerden een gratis woningscan aan. Met Dubbel Duurzaam wil de gemeente woningeigenaren stimuleren hun woning duurzaam en levensloopbestendig te maken.

Het doel van dit project is om bewustwording te creëren onder woningeigenaren en om ze concreet op weg te helpen met het verduurzamen en/of levensloopbestendig maken van hun woning. Om de eerste geïnteresseerden te stimuleren, stelt de gemeente 40 gratis scans (t.w.v. € 79,-) beschikbaar.

Nut en noodzaak

“Duurzaamheid speelt steeds een belangrijkere rol in onze samenleving, zowel op het gebied van energie als van langer thuis wonen. Nú is het moment om met elkaar in gesprek te gaan over nut en noodzaak. Bewustwording is hierbij de eerste stap. Met Dubbel Duurzaam bieden we inwoners vervolgens onafhankelijk advies voor hun eigen woning. Advies op maat dat je echt verder brengt”, vertellen wethouders Hendrix en Janssen.

Twee scans

Via Dubbel Duurzaam kunnen woningeigenaren gebruik maken van twee woningscans: een energie- en een zorgscan. Een onafhankelijke duurzaamheidscoach voert de scan(s) op locatie uit. Het resultaat is een rapportage dat de mogelijkheden beschrijft om enerzijds het energieverbruik te verminderen én duurzame energie op te wekken en anderzijds de maatregelen die nodig zijn om zo lang mogelijk op een veilige manier thuis te blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan een inloopdouche, een traplift of het verwijderen van dorpels.

Meer weten? Lees hier je meer over duurzaamheid binnen de gemeente Stein en over Dubbel Duurzaam specifiek: www.gemeentestein.nl/duurzaam

Energievisie en projecten

Begin 2019 heeft de Steinse gemeenteraad de Energievisie ‘Energieneutraal in 2050’ vastgesteld. Aan de hand hiervan zet Stein de komende jaren structureel in op verduurzaming van de samenleving. Voor deze opgave trekt de gemeente t/m 2022 één miljoen euro uit.

Naast Dubbel Duurzaam hebben ook andere duurzaamheidsprojecten volop aandacht zoals Het Groene Net en het zonnepanelenproject. Maar de gemeente kijkt ook naar zichzelf en verduurzaamt onder andere haar gebouwen (zoals gemeentehuis, brandweerkazerne en sporthal De Merode), brengt LED-straatverlichting aan en beschikt inmiddels over twee e-bikes.