Buurtcentrum Nieuwdorp verlengd tot 2022

Maandag 27 mei 2019

Het Buurtcentrum Nieuwdorp blijft de komende jaren tot en met 2021 gevestigd in de huidige locatie, de voormalige basisschool Don Bosco. Voor deze huisvesting stelt de gemeente € 14.000,- per jaar beschikbaar. Sinds april 2017 exploiteert Stichting Buurtcentrum Nieuwdorp deze locatie voor een proefperiode van 3 jaar. Het succes van het buurtcentrum is, naast het onderzoek naar vervangende huisvesting, aanleiding geweest voor deze verlenging. De Stichting Buurtcentrum krijgt nu twee jaar extra de tijd om te zoeken naar een nieuwe locatie.

Voorzien in behoefte

“Inwoners geven aan dat het buurtcentrum echt in een behoefte voorziet en daarmee een belangrijke rol speelt in het sociale leven in Nieuwdorp. Dat zijn niet alleen meningen, want we zien tevens dat cijfers dit bevestigen. Dit succes is geheel te danken aan de inzet van vrijwilligers. Complimenten daarvoor!”, zegt wethouder Hub Janssen. In 2018 verdubbelde zowel het aantal activiteiten en de bezoekersaantallen ten opzichte van 2017.

Henk van Mulken, voorzitter van het Buurtcentrum: “We zien dat dit centrum van grote toegevoegde waarde is voor steeds meer mensen in de wijk. De huiskamer is een ontmoetingsplek voor steeds meer mensen en het aantal kookactiviteiten met wijkbewoners hebben we moeten uitbreiden door de grote belangstelling. Ook de aanwezigheid van maatschappelijke partners zoals PIW (welzijnswerk), Steunpunt Mantelzorg, MEE, de Voedselbank en de Hulpmiddelen uitleen van Buurtzorg zorgt ervoor dat steeds meer mensen uit de wijk de weg naar het Buurtcentrum kennen. Er zijn wel 25 vrijwilligers actief die dit samen tot een succes maken.”

Toekomst Buurtcentrum en WAP Nieuwdorp

De extra tijd is nodig om tot een blijvend alternatief voor het Buurtcentrum te komen. Het (buurt)centrum is tevens een belangrijk onderdeel van het Wijkactieprogramma (WAP) Nieuwdorp dat momenteel wordt opgesteld. Hierin trekken wijkbewoners, gemeente en woningcorporatie Zaam Wonen samen op om te komen tot acties die bijdragen aan de leefbaarheid en sociale samenhang in Nieuwdorp. Voorbeelden hiervan zijn de realisatie van een Bruisend hart, verduurzaming van woningen, aanpak van de openbare ruimte en inzet op zelfredzaamheid en saamhorigheid.