Buizerd verdedigt zijn nest

Dinsdag 12 juni 2018

Elk jaar hoor je het wel een keer voorbij komen; wandelaars of joggers die worden aangevallen door een broedende buizerd.
Tijdens het broedseizoen zijn vogels erg alert op dieren die hun eieren of jongen kunnen roven. Sommige vogels gaan zelfs zo ver dat ze hun nest ook tegen mensen verdedigen. Kom je als wandelaar of jogger te dichtbij, dan kan een buizerd dat beantwoorden met een stevige duikvlucht op het hoofd van de vermeende vijand.


Een eerste melding ontvingen we van een jogger uit Urmond, die werd aangevallen op het kruispunt van de Bergerweg en Oude Baan. Het beste is om dit gebied zo veel mogelijk te mijden zo lang de buizerd eieren of kleine jongen heeft, dus tot eind juni. Dat scheelt ook stress voor de buizerd.


Wil je er toch wandelen of joggen, draag dan een hoofddeksel. Opvallend is dat de buizerd sterker reageert op joggers dan op langzaam bewegende personen, dus eventueel kan je dit stukje van de route kunnen lopen in plaats van joggen. Maakt de buizerd toch een duikvlucht in jouw richting, dan kun je de vogel afschrikken door met uw armen te zwaaien.