Veelgestelde zorgvragen

Heb je nog vragen? Hieronder staan een aantal van de meest voorkomende vragen die jij als mantelzorger kunt hebben. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met het Steunpunt Mantelzorg Zuid.

  1.  Ik wil een dagje weg, kan ik hiervoor vervangende zorg inzetten?
    Ja, dat kan. Er zijn verschillende mogelijkheden. Kijk daarvoor bij ‘vervangende zorg in huis’ of ‘vervangende zorg buitenshuis’. Let er wel op dat je de vervangende zorg zo vroeg mogelijk probeert te organiseren. Het regelen kost namelijk vaak tijd.
     
  2. Kan ik vervangende zorg structureel inzetten?
    Ja, dat kan. Zie hiervoor hetzelfde antwoord als hierboven.
     
  3. Hoe bepaal ik wat de beste vervangende zorg is?
    Als je niet goed weet wat de beste vervangende zorg is, kun je het beste contact opnemen met de gemeente (jeugdwet of Wmo), het zorgkantoor (Wet langdurige zorg) of jouw zorgverzekeraar. Je kunt ook contact opnemen met het Steunpunt Mantelzorg Zuid. Zij helpen jou graag verder.
     
  4. Hoe lang van tevoren moet ik vervangende zorg regelen?
    Begin zo vroeg mogelijk. Hoe later de vervangende zorg geregeld moet worden, hoe onzekerder het is of dit gaat lukken. Ga uit van minimaal twee maanden van te voren.
     
  5. Wat kost vervangende zorg?
    De kosten van vervangende zorg zijn erg afhankelijk van de keuze van de voorziening. Sommige voorzieningen zijn gratis, omdat vrijwilligers de zorg bieden of omdat het een zogenaamde openbare voorziening is. Soms vergoedt de gemeente of zorgverzekeraar voorzieningen helemaal of voor een deel.

    Voor zorg die (mede) betaald wordt vanuit wettelijke regelingen (Wmo, Jeugdwet of Wlz) is een beschikking of een indicatie nodig van de gemeente of het zorgkantoor. Afhankelijk van de zorg die nodig is, wordt deze indicatie vastgesteld.
     
  6. Ik vind het moeilijk om de zorg over te laten aan een ander. Wat kan ik doen?
    Het is soms lastig om de zorg uit te besteden. Jij kent je naaste als geen ander. Toch is het voor mantelzorgers belangrijk niet alles zelf te willen doen. Want door soms de zorg over te dragen aan een ander, heb je tijd om de batterij weer op te laden. Zo houd je zelf de zorg langer vol. Kijk bij onze tips om je hiermee te helpen.