Tips vervangende zorg

Gaat de vervangende zorg wel goed? Waar moet ik aan denken? Wat moet ik regelen? Dit zijn allemaal vragen die je kunt hebben als je vervangende zorg wilt regelen. Je vindt het belangrijk dat de zorg goed wordt overgedragen. En dat degene voor wie je zorgt een fijne tijd heeft. Om je hierbij te helpen hebben we een aantal tips voor je opgesteld. Zo vergeet je niets en kun je er met een goed gevoel even er tussenuit.

  • Begin op tijd!

Het vinden van vervangende zorg kost vaak tijd. Begin daarom ruim van te voren met het zoeken naar passende vervangende zorg. Bij een indicatie is minimaal 5 maanden van te voren niet gek.

  • Laat je niet weerhouden

Door op tijd vervangende zorg aan te vragen, voorkom je dat je overbelast raakt. Vervangende zorg is er juist voor bedoeld dat je de zorg langer en beter kan volhouden. Ben je dus toe aan een adempauze? Maak gebruik van de mogelijkheden.

  • Laat weten wat je zoekt

Ga in gesprek met de organisatie waar je de vervangende zorg aanvraagt. Geef duidelijk aan wat de situatie van je naaste is en welke zorg en ondersteuning er nodig is. De organisatie kan dan gericht zoeken naar de persoon of instelling die het beste bij je naaste past.

  • Wat als degene voor wie je zorgt niet wil?

​Het kan lastig zijn om je naaste ervan te overtuigen dat je even tijd voor jezelf nodig hebt. Jouw zorg is immers heel vertrouwd. Maar tijd voor jezelf is uiteindelijk ook goed voor jullie beiden, omdat je zo nieuwe energie opdoet. Laat eventueel een familielid, vriend of huisarts met je naaste praten. Bemiddeling door iemand die je beiden vertrouwt, werkt in veel gevallen goed.

  • Gebruik een checklist bij de zorgoverdracht

Terwijl je voor je naaste zorgt, bedenk je waarschijnlijk veel dingen die voor je vervanger belangrijk zijn om te weten. Bijvoorbeeld over de verzorging of het eten. Schrijf deze tips op, zodra je eraan denkt, en geef ze door aan je vervanger. Je kunt hiervoor gebruik maken van een checklist. Deze is opgesteld door MantelzorgNL. Zo weet de vervangende verzorger precies wat hij of zij moet weten om goed voor jouw naaste te kunnen zorgen. Zo kun jij de zorg voor je naaste met een gerust gevoel uit handen geven.

  • Gebruik een checklist voor jouw vakantie-uitje
  • Zorg voor een reis- en annuleringsverzekering. Kijk daarbij goed naar de voorwaarden. Vallen voorspelbare situaties onder de verzekering? Ook hebben sommige verzekeringen specifieke voorwaarden rondom mantelzorg.
  • Vraag bij de apotheek een overzicht van de medicijnen op. Dit is het medicijnenpaspoort. Handig als je naaste naar de dokter of apotheek moet op de reisbestemming. Voor sommige medicijnen moet je bovendien een verklaring bij je hebben om ze over de grens mee te mogen nemen.
  • ​Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking. Maar soms dekt je zorgverzekering bepaalde kosten niet of niet helemaal. Misschien heb je daarom een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig. Lees meer over je zorgverzekering in het buitenland op de website van de Rijksoverheid.
  • Denk aan aangepast vervoer.
  • Gaat je naaste naar een locatie buitenshuis? Neem vooraf een kijkje. Hierdoor wordt het makkelijker om je erop voor te bereiden.