Ouder worden doe je samen

Verandert jouw zorgvraag en heb je steeds meer zorg en hulp nodig? Dan is thuiszorg of verhuizen naar een verpleeghuis of zorgappartement een mogelijkheid. In Nieuwdorp worden de komende tijd veel nieuwe levensloop bestendige woningen en zorgwoningen gebouwd. Deze informatie vind je op de pagina Wonen in Nieuwdorp. Verhuizen en de stap naar zorg ontvangen kan spannend en emotioneel zijn, maar ook een welkome verandering. Ook in het toekomstige Nieuwdorp kun je in een vertrouwde omgeving oud worden, met de juiste zorg en ondersteuning.

Wat gebeurt er als ik zorg nodig heb?

Wanneer je langdurig intensieve zorg nodig hebt, kan het Volledig Pakket Thuis (VPT) binnen de Wet langdurige zorg (Wlz) uitkomst bieden. Wij zorgen dat je zelfstandig kunt blijven wonen met zorg en ondersteuning op maat in een eigen vertrouwde thuisomgeving.
Met één aanspreekpunt voor jou, waar je met al jouw vragen terecht kunt. Een prettige en veilige gedachte. Hieronder worden alle diensten van het Volledig Pakket Thuis beschreven. De definitieve inschatting wat je nodig hebt wordt gedaan door jouw wijkverpleegkundige. Je krijgt alleen die diensten die nodig zijn om je veilig en vertrouwd in jouw thuissituatie te laten wonen. Wanneer er iets verandert in je situatie, kan de wijkverpleegkundige samen met jou bekijken of er meer of andere zorg en ondersteuning nodig is. Het Volledig Pakket Thuis groeit als het ware met jouw zorgbehoefte mee.

Welke zorg kan ik thuis krijgen?

Je kunt thuis langdurige en volledige zorg krijgen. Dit Volledig Pakket Thuis (VPT) is een 'pakket op maat'. Waar kun je dan allemaal aan denken?

  • Persoonlijke verzorging en verpleging.
  • Huishoudelijke zorg, zodat jouw huis hygiënisch en schoon blijft.
  • Persoonlijke begeleiding. Denk daarbij aan iemand die met je een wandeling kan maken of gewoon iemand die met je een kop koffie drinkt.
  • Persoonlijk alarm met (zorg)opvolging, zodat u verzekerd bent van hulp in acute situaties zowel overdag als in de nacht.
  • Het organiseren van een zinvolle dagbesteding in een knusse groep en omgeving (inclusief vervoer heen & terug).
  • Ondersteuning voor jouw naasten. Ook uw mantelzorger kan op allerlei vormen van steun rekenen.
  • Oplossingen door creatief maatwerk.
  • Een vaste vergoeding van €12,50 per dag ter compensatie van bijvoorbeeld maaltijden en waskosten.

Wat wordt er van mijn familie verwacht?

Het gaat om de balans tussen wat je zelf nog kunt, waar jouw eigen netwerk kan ondersteunen en de professionele zorg en ondersteuning die nodig is. We gaan uit van maximale inzet en betrokkenheid van jouw eigen sociale netwerk. Het volledig pakket thuis passen we steeds aan jouw persoonlijke situatie aan. Dus als het minder goed met je gaat, dan kan er snel en gemakkelijk zorg of ondersteuning worden uitgebreid.

Wanneer kom ik voor een Volledig Pakket Thuis in aanmerking?

Voor een Volledig Pakket Thuis heb je een indicatie binnen de Wet langdurige zorg (Wlz) nodig. Of je hiervoor in aanmerking komt, wordt beoordeeld door het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Bij de aanvraag van zo'n indicatie word je geheel door ons ontzorgd. Jouw wijkverpleegkundige regelt in afstemming met jou en jouw mantelzorger deze aanvraag.

Welke verpleeghuislocaties zijn er rond Nieuwdorp?

Vivantes heeft op dit moment al een verpleeghuislocatie in Stein met Moutheuvel. Je vindt Vivantes binnen deze gemeente ook in Urmond (Urmonderhof) en in Elsloo met de Aelserhof en La Famille. Vivantes heeft daarnaast vijf locaties in Geleen en Beek. Naast deze verpleeghuislocaties zijn overal zorgwoningen waar wij thuiszorg leveren. Bijvoorbeeld met een Volledig Pakket Thuis (VPT).

Welke zorgkosten moet ik zelf betalen?

Ontvang je zorg, dan moet je een eigen bijdrage betalen. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) bepaalt op basis van jouw persoonlijke situatie de hoogte van de eigen bijdrage. Van tevoren kan door het CAK een berekening worden gemaakt, zodat je weet waar je precies aan toe bent. Je betaalt, ongeacht de samenstelling van het pakket, steeds hetzelfde bedrag. Het CAK is van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar via 0800-0087. Je kunt op de website van het CAK ook zelf een berekening doen.

Waar kan ik terecht met vragen over zorg in Nieuwdorp?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van zorg in Nieuwdorp en het Volledig Pakket Thuis? We bespreken dit graag met jou. Je kunt ons van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 16.30 uur telefonisch bereiken via 046-411 35 00 of stuur een e-mail naar vpt@Vivantes.nl.


Tevreden over deze pagina?

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar communicatie@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.