Rijbewijs aanvragen en afhalen

Rijbewijs aanvragen en betalen bij RDW

Online vermissing doorgeven bij RDW

Rijbewijs

Je kunt vanaf nu je rijbewijs online verlengen via een RDW goedgekeurde fotograaf of fotohokje. Je hebt een Android smartphone met NFC-lezer (Android versie 6.0 of hoger) of iPhone (model 7 of hoger met iOS13) nodig. Je vraagt het rijbewijs aan via de DigiD-app op jouw telefoon. Je hoeft maar één keer naar het gemeentehuis te komen om het rijbewijs volgens afspraak op te halen. Het rijbewijs is binnen 2 werkdagen klaar. Op de pagina rijbewijs digitaal aanvragen lees je meer informatie.

Stap 1: Afspraak aanvragen rijbewijs

Stap 2: Afspraak ophalen rijbewijs na ontvangst e-mail

Online inloggen met je rijbewijs

Vanaf 1 juli kun je je rijbewijs gebruiken om online in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Binnen 5 werkdagen na het ophalen van het rijbewijs ontvang je een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kun je de inlogfunctie van jouw rijbewijs actief maken. Dit is niet verplicht. Voor vragen over de inlogfunctie kun je terecht op de pagina van DigiD.

Meenemen

  • Jouw rijbewijs. Als het gaat om een eerste aanvraag of vermissing moet je een geldig paspoort, identiteitskaart of vreemdelingendocument meenemen.
  • Een goed herkenbare pasfoto. Maximaal 6 maanden oud. Let op de eisen.
  • Als je geen online aanvraag hebt gedaan, neem dan geld of een bankpas mee. Je betaalt meteen bij de aanvraag.

Rijbewijs afhalen

Als je rijbewijs klaar is, ontvang je een e-mail. Je  moet je rijbewijs persoonlijk komen ophalen via een afspraak. Afhalen binnen 3 maanden, hierna wordt het document vernietigd.

Maak een afspraak om je rijbewijs op te halen.

Kosten

Soort aanvraag Prijs 2024
Rijbewijs € 51,11
Rijbewijs (spoed) € 90,76

Levering rijbewijzen rond de feestdagen

Rond de feestdagen is de bezorging van rijbewijzen aangepast.

Hemelvaartsdag

Op donderdag 9 mei worden er geen rijbewijzen geleverd.

  • Spoedaanvraag op woensdag 8 mei vóór 15.00 uur: rijbewijs op vrijdag 10 mei via een afspraak af te halen
  • Online aanvraag van woensdag 8 mei tot en met donderdag 9 mei: rijbewijs op maandag 13 mei via een afspraak af te halen

Pinksteren

Op maandag 20 mei worden er geen rijbewijzen geleverd.

  • Spoedaanvraag op vrijdag 17 mei vóór 15.00 uur: rijbewijs op dinsdag 21 mei via een afspraak af te halen
  • Online aanvraag van vrijdag 17 mei tot en met maandag 20 mei: rijbewijs op woensdag 22 mei via een afspraak af te halen

Met spoed een rijbewijs nodig?

Als je het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt bij het gemeentehuis, dan kun je het de volgende werkdag (van maandag tot en met vrijdag) al ophalen. Bij aanvragen ná 14.00 uur kun je het rijbewijs niet de volgende werkdag ophalen, maar een werkdag later.

Kwijt of gestolen?

Vermissing doorgeven bij de RDW

Ben je jouw rijbewijs kwijt of is het gestolen, meld dit direct online op de pagina van RDW. Het rijbewijs is dan direct ongeldig. Nadat de melding is geregistreerd, stuurt de RDW een schriftelijke bevestiging. Voor het online melden van verlies, diefstal of misbruik van het rijbewijs heb je een geldig DigiD nodig.

Bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs kun je ook meteen een verklaring van vermissing laten opmaken bij de gemeente.

Geldigheid rijbewijs

De ingangsdatum van de geldigheid van het rijbewijs is de datum van aanvraag bij de gemeente. Dit is ook het geval als de ontvangen brief afkomstig is van de RDW.

Soort rijbewijs Geldig
Volwassenen jonger dan 65 jaar 10 jaar, keuring niet nodig
Volwassenen tussen 65 en 75 jaar Geldig tot 75ste verjaardag, keuring niet nodig
Volwassenen tussen 70 en 75 jaar 5 jaar, keuring bij verloop rijbewijs
Volwassenen van 75 jaar en ouder Maximaal 5 jaar, keuring verplicht, gezondheidsverklaring nodig
Rijbewijs C, D, E 5 jaar, keuring verplicht

Gezondheidsverklaring

In een aantal gevallen heb je een Gezondheidsverklaring nodig. Bijvoorbeeld als je 75 jaar of ouder bent of een beperking hebt die van invloed is op je rijvaardigheid of als je een rijbewijs aanvraagt voor een extra categorie (vrachtwagen, bus of motor). Bij de gemeente Stein is alleen de Gezondheidsverklaring voor 75-plussers op afspraak verkrijgbaar.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren van 17 jaar kunnen hun rijbewijs halen. Maar tot hun 18e jaar moeten jongeren rijden onder begeleiding van een coach. Als ouder kun je coach van je kind worden. Je moet minimaal 1 en mag maximaal 5 coaches laten registreren. De begeleiders ontvangen een begeleiderspas. Deze begeleiderspas vraag je aan bij de RDW. Dit moet je te regelen voordat de jongere het rijbewijs aanvraagt.

Thuis laten bezorgen

Van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 uur en 17.00 uur kun je jouw rijbewijs thuis laten bezorgen via Dynasure. De kosten zijn €30,00 per document. Vanaf 1 januari 2024 zijn de kosten €16,72.

Voorkom fraude met een kopie van je rijbewijs

Geef nooit zomaar je rijbewijs af. Als iemand een kopie wil maken, vraag dan altijd waarom dit nodig is. Geef je een kopie af? Lees op deze pagina wat je kunt doen om fraude met je identiteitsbewijs te voorkomen.

Rijden zonder rijbewijs bij omwisseling

Je maakt zelf de keuze of je blijft rijden tijdens de aanvraag. Je mag in een voertuig rijden als je hiervoor een geldig rijbewijs hebt. Word je als bestuurder door de politie gestopt, dan moet je jouw rijbewijs kunnen laten zien. De politie kan een boete geven als je dit niet kunt. De kans dat de politie je stopt is klein als je zich aan de verkeersregels houdt. Gebeurt dit toch (bijvoorbeeld bij een verkeerscontrole)? Dan kan de politie bij het RDW navragen of er een omwisselingsaanvraag is gedaan en of je een geldig rijbewijs hebt ingeleverd. De kans op een boete is daarom klein, maar wel aanwezig. Het is aan jou om dit risico wel of niet te nemen.

In de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM) staat hoe hoog de boete is voor het niet kunnen laten zien van een rijbewijs.

Paspoort of identiteitskaart mee

Als je wel gaat rijden, neem dan een document mee waarmee je kunt bewijzen wie je bent (identificeren). Dit kan bijvoorbeeld met jouw paspoort of identiteitskaart.

Verzekering

Heb je een geldig rijbewijs en een verzekering afgesloten? Dan ben je gewoon verzekerd. Ook al kun je het rijbewijs op dat moment niet laten zien. Neem voor meer informatie contact op met jouw verzekeraar.

Andere landen

In andere landen rijden tijdens de aanvraag wordt afgeraden. Zij kunnen de gegevens niet altijd opvragen. En de regels en gevolgen kunnen anders zijn.


Tevreden over deze pagina?

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar communicatie@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.