Rijbewijs aanvragen en afhalen

Rijbewijs aanvragen en betalen bij RDW

Online vermissing doorgeven bij RDW

Rijbewijs

Je kunt vanaf nu je rijbewijs online verlengen via een RDW goedgekeurde fotograaf of fotohokje. Je hebt een Android smartphone met NFC-lezer (Android versie 6.0 of hoger) of IPhone (model 7 of hoger met iOS13) nodig. Je vraagt het rijbewijs aan via de DigiD-app op jouw telefoon. Je hoeft maar één keer naar het gemeentehuis te komen om het rijbewijs volgens afspraak op te halen. Het rijbewijs is binnen 2 werkdagen klaar. Op de pagina rijbewijs digitaal aanvragen lees je meer informatie.

Stap 1: Afspraak aanvragen rijbewijs

Stap 2: Afspraak ophalen rijbewijs na ontvangst e-mail

Meenemen

  • Jouw rijbewijs. Als het gaat om een eerste aanvraag of vermissing moet je een geldig paspoort, identiteitskaart of vreemdelingendocument meenemen.
  • Een goed  herkenbare pasfoto. Maximaal 6 maanden oud. Let op de eisen.
  • Als je geen online aanvraag hebt gedaan, neem dan geld of een bankpas mee. Je betaalt meteen bij de aanvraag.

Rijbewijs afhalen

Als je rijbewijs klaar is, ontvang je een e-mail. Je  moet je rijbewijs persoonlijk komen ophalen via een afspraak. Afhalen binnen 3 maanden, hierna wordt het document vernietigd.

Maak een afspraak om je rijbewijs op te halen.

Kosten

Soort aanvraag Prijs 2023
Rijbewijs € 44,65 (per 1 juli €48,15)
Rijbewijs (spoed) € 78,75 (per 1 juli €82,25)
Omwisseling rijbewijs € 44,65

Per 1 juli worden de tarieven voor het aanvragen van een rijbewijs in de gemeente Stein verhoogt. Dit komt omdat het rijbewijs geschikt is gemaakt om op termijn ook online in te loggen bij overheidsorganisaties en diensten met een publieke taak. Dat zijn bijvoorbeeld politie, zorg en onderwijs. 

Let op: de datum waarop je jouw rijbewijs aanvraagt is de nieuwe ingangsdatum voor het rijbewijs.

Met spoed een rijbewijs nodig?

Als je het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt bij het gemeentehuis, dan kun je het de volgende werkdag (van maandag tot en met vrijdag) al ophalen. Bij aanvragen ná 14.00 uur kun je het rijbewijs niet de volgende werkdag ophalen, maar een werkdag later.

Kwijt of gestolen?

Vermissing doorgeven bij de RDW

Ben je jouw rijbewijs kwijt of is het gestolen, meld dit direct online op de pagina van RDW. Het rijbewijs is dan direct ongeldig. Nadat de melding is geregistreerd, stuurt de RDW een schriftelijke bevestiging. Voor het online melden van verlies, diefstal of misbruik van het rijbewijs heb je een geldig DigiD nodig.

Bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs kun je ook meteen een verklaring van vermissing laten opmaken bij de gemeente.

Geldigheid rijbewijs

De ingangsdatum van de geldigheid van het rijbewijs is de datum van aanvraag bij de gemeente. Dit is ook het geval als de ontvangen brief afkomstig is van de RDW.

Soort rijbewijs Geldig
Volwassenen jonger dan 65 jaar 10 jaar, keuring niet nodig
Volwassenen tussen 65 en 75 jaar Geldig tot 75ste verjaardag, keuring niet nodig
Volwassenen tussen 70 en 75 jaar 5 jaar, keuring bij verloop rijbewijs
Volwassenen van 75 jaar en ouder Maximaal 5 jaar, keuring verplicht, gezondheidsverklaring nodig
Rijbewijs C, D, E 5 jaar, keuring verplicht

Gezondheidsverklaring

In een aantal gevallen heb je een Gezondheidsverklaring nodig. Bijvoorbeeld als je 75 jaar of ouder bent of een beperking hebt die van invloed is op je rijvaardigheid of als je een rijbewijs aanvraagt voor een extra categorie (vrachtwagen, bus of motor). Bij de gemeente Stein is alleen de Gezondheidsverklaring voor 75-plussers op afspraak verkrijgbaar.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren van 17 jaar kunnen hun rijbewijs halen. Maar tot hun 18e jaar moeten jongeren rijden onder begeleiding van een coach. Als ouder kun je coach van je kind worden. Je moet minimaal 1 en mag maximaal 5 coaches laten registreren. De begeleiders ontvangen een begeleiderspas. Deze begeleiderspas vraag je aan bij de RDW. Dit  moet je te regelen voordat de jongere het rijbewijs aanvraagt.

Thuis laten bezorgen

Van maandag  tot en met vrijdag tussen 8.00 uur en 17.00 uur kun je jouw rijbewijs thuis laten bezorgen via Dynasure. De kosten zijn €30,- per document.

Voorkom fraude met een kopie van je rijbewijs

Geef nooit zomaar je rijbewijs af. Als iemand een kopie wil maken, vraag dan altijd waarom dit nodig is. Geef je een kopie af? Lees op deze pagina wat je kunt doen om fraude met je identiteitsbewijs te voorkomen.


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl je kunt ook bellen naar 046 435 93 93