Gezondheidsverklaring rijbewijs

Ben je 75 jaar of ouder? Heb je een medische beperking, of wil je een rijbewijs voor vrachtwagen of bus aanvragen? Dan heb je een verklaring nodig dat je geschikt bent om te rijden. Het CBR beoordeelt of je rijgeschikt bent. Je vult daarvoor een Gezondheidsverklaring in op de website van het CBR.

Medische keuring

Is een van de volgende situaties op jou van toepassing? Dan heb je een medische keuring nodig. In dat geval vult de arts een apart deel van de vragenlijst in.

  • Je bent 75 jaar of ouder
  • Je (gewijzigde) medische situatie
  • Je hebt een bus- of vrachtwagenrijbewijs

Aanvragen

Gezondheidsverklaring online aanvragen via Mijn CBR. Je logt in met DigiD.

Het formulier Gezondheidsverklaring voor mensen van 75 jaar en ouder is ook verkrijgbaar op het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak. Dit formulier ontvang je direct van de gemeente.

Afspraak maken

Meenemen

  • Je rijbewijs
  • Geld of een bankpas. Je betaalt meteen bij de aanvraag

Kosten

Soort document Prijs
Gezondheidsverklaring 75+ € 37,80

Hoe lang duurt de aanvraag?

Advies CBR: Het is verstandig op tijd de Gezondheidsverklaring op te sturen. Dat is 4 maanden voordat je rijbewijs verloopt. Heb je problemen met je gezondheid? Dan adviseren we je om vijf maanden van tevoren de Gezondheidsverklaring op te sturen. 

Gezondheidsverklaringen digitaal vanaf 1 januari 2022

In overleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn onlangs de CBR-tarieven voor 2022 vastgesteld. In 2022 kost de Gezondheidsverklaring (GV) € 41,50.

Vanaf 1 januari 2022 is het voor gemeenten niet meer mogelijk om een papieren Gezondheidsverklaringen voor Rijbewijs en Groot Rijbewijs te bestellen.

Inwoners die een Gezondheidsverklaringen voor het Rijbewijs of het Groot Rijbewijs nodig hebben, kunnen de Gezondheidsverklaringen digitaal invullen via Mijn CBR (http://mijn.cbr.nl). Het voordeel van digitaal indienen is dat het sneller gaat dan de papieren aanvraag. Daarnaast kunnen burgers die digitaal de GV indienen op Mijn CBR de status van de aanvraag op elk moment bekijken.

Gezondheidsverklaringen 75+

In 2022 blijft het wel mogelijk om voor 75+ een papieren Gezondheidsverklaring in te vullen.

Papieren gezondheidsverklaring jonger dan 75 

Via de CBR webshop (cbr.nl/webshop) kun je een papieren Gezondheidsverklaring bestellen. Dit kost 11 euro extra in verband met de extra handmatige werkzaamheden. De verklaring is zonder DigiD te bestellen en wordt binnen 5 werkdagen verstuurd. Betalen gaat via iDeal. Ook is het mogelijk om via het CBR-examencentrum in Amsterdam, Arnhem, Eindhoven en Rijswijk een papieren Gezondheidsverklaring in te vullen. Betalen is alleen mogelijk met pin. Het gaat dan om de volgende gezondheidsverklaringen:

  • GV voor alle rijbewijzen: via de webshop van het CBR (pgv.cbr.nl). Dit kan zonder DigiD.
  • GV voor alle rijbewijzen: op de CBR-examenlocaties (Amsterdam, Rijswijk, Eindhoven en Arnhem).
  • GV voor groot rijbewijs: via een aantal Arbodiensten en werkgevers.
  • GV voor rijbewijs special needs, BTS en mensen in het revalidatietraject: via revalidatiecentra.

Meer informatie

Voor meer informatie kijk op www.cbr.nl/gezondheidsverklaring of bel met de klantenservice via 088 227 7700.


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl.