Paspoort

Een paspoort vraagt u persoonlijk aan op afspraak bij de gemeente waar u woont. U kunt uw paspoort 5 werkdagen na de aanvraag persoonlijk, op afspraak, ophalen. Als u bij de aanvraag uw 06-nummer doorgeeft, sturen we u een sms-bericht als het paspoort klaar is. U betaalt het paspoort bij de aanvraag.

Let op! Degene voor wie het paspoort bestemd is moet zelf meekomen bij het aanvragen én bij het ophalen.

Bezorging

Sinds 2 januari 2018 is het mogelijk om uw paspoort te laten bezorgen op elk adres in Nederland. Dit kan van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 uur - 22:00 uur. De kosten bedragen €13,50 per document. De bezorging wordt uitgevoerd door Dynasure. Voor meer informatie hierover neemt u contact met ons op via 046-4359393.

Paspoort aanvragen

Paspoort afhalen

Zakenpaspoort

Reist u veel? Dan kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Dit paspoort heeft 66 pagina’s in plaats van 34 pagina’s.

Meenemen

  • Uw ID-kaart en alle paspoorten in uw bezit. Ook als ze zijn verlopen.
  • Een recente/goed gelijkende pasfoto. Let op de eisen.
  • Heeft u een vermissing gemeld bij de politie, neem dan het verkregen bewijs mee naar de afspraak.
  • Geld of een bankpas. U betaalt meteen bij de aanvraag.

Aanvullend voor kinderen tot 18 jaar

  • Schriftelijke toestemming met handtekening van de gezaghouder(s): hiervoor dient u het formulier ‘Verklaring toestemming aanvraag reisdocument minderjarige’ (PDF, 32.8 kB)in te vullen
  • (Kopie van) de identiteitsbewijzen van ouders die het gezag hebben / voogden
  • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag én het afhalen van hun paspoort

Vingerafdrukken

In uw paspoort worden uw vingerafdrukken opgenomen. Let op! Zorg voor schone vingers. Verfresten en ander vuil op uw vingers kunnen problemen geven bij het nemen van vingerafdrukken.
Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven geen vingerafdrukken te laten maken.

Kosten

Voor wie Prijs 2017 Prijs 2018 Geldig
0 -17 jaar € 51,46 € 52,00 5 jaar
Vanaf 18 jaar € 64,76 € 65,30 10 jaar
0 - 17 jaar (spoed) € 99,01 € 99,55 5 jaar
Vanaf 18 jaar (spoed) € 112,31 € 112,85 10 jaar

Hoe lang duurt de aanvraag?

  • Na 5 werkdagen kunt u het paspoort op afspraak ophalen bij de receptie van het gemeentehuis
  • Heeft u uw paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het paspoort vóór 14.00 aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag vanaf 9.00 uur op afspraak afhalen. Is de spoedaanvraag na 14.00 uur gedaan, dan kunt u het paspoort na 2 werkdagen op afspraak afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra. Heeft u het paspoort vandaag nodig? Neem dan contact op met de Marechaussee (hyperlink) voor een noodpaspoort

Kwijt of gestolen

Is uw paspoort kwijt of gestolen? U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. U moet wel een verklaring van vermissing laten opmaken bij de gemeente. Dit is gratis. Geef de vermissing van uw paspoort of identiteitskaart zo snel mogelijk aan ons door. Dit is nodig om misbruik ervan te voorkomen.

Reizen met kinderen

Reist u alleen met uw kind(eren) naar het buitenland? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag heeft. Lees meer hierover op de website van de Marechaussee.

Bekijk ook