Uittreksel basisregistratie personen

Soms heb je een uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP) nodig. Dit is een verklaring van de gemeente dat je in Stein woont. Op het standaard uittreksel staat je naam, adres, geboorteplaats en geboortedatum. Een standaarduittreksel kun je digitaal aanvragen voor jezelf. Je hebt daarvoor een DigiD nodig. Moeten er nog andere gegevens op het uittreksel vermeld staan? Of wil je een uittreksel voor iemand anders aanvragen? Dan kun je daarvoor op afspraak terecht.

Uittreksel BRP online aanvragen met DigiDOf maak een afspraak

Uittreksel BRP online aanvragen met eHerkenning

Heb je nog geen eHerkenning? Je kunt deze eenvoudig aanvragen op www.eherkenning.nl. De levertijd van een eHerkenningsmiddel is gemiddeld 1 tot 5 werkdagen.

Een uittreksel basisregistratie personen wordt vaak verward met een afschrift burgerlijke stand. In dit afschrift staan gegevens uit een akte van bijvoorbeeld geboorte, overlijden, huwelijk, geregistreerd partnerschap, echtscheiding, of beëindiging geregistreerd partnerschap.

Wat moet je weten

  • Je hebt een uittreksel basisregistratie personen nodig bijvoorbeeld als je je wilt inschrijven voor een woning, als je je auto wilt overschrijven of bij een huwelijk of echtscheiding
  • Je vraagt dit uittreksel aan in de gemeente waar je staat ingeschreven
  • Er zijn meerdere soorten uittreksels. Hierop staan verschillende gegevens. Daarom is het belangrijk dat je goed aangeeft waarvoor je het uittreksel nodig hebt. Dan kan de gemeente een uittreksel maken waar de juiste gegevens op staan.

Voor wie?

Je kunt een uittreksel basisregistratie personen aanvragen voor:

  • Jezelf
  • Je partner (als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt)
  • Je kind dat bij jou woont, ook als het ouder is dan 18 jaar
  • Iemand anders machtigen? Klik hier (PDF, 45.2 kB) voor het machtigingsformulier.

Aanvragen

Als je beschikt over een DigiD-code kun je digitaal een standaard uittreksel BRP aanvragen. Op een standaarduittreksel staan je BSN, voor- en achternaam, geboortedatum en adres. Wil je een uittreksel met andere gegevens? Dan kun je daarvoor op afspraak op het gemeentehuis terecht.

Meenemen

  • Een identiteitsbewijs , zoals paspoort of rijbewijs.
  • Machtig je iemand? Dan neemt deze een schriftelijke machtiging mee, een kopie van je identiteitsbewijs en zijn of haar eigen identiteitsbewijs.
  • Geld. Je betaalt het uittreksel uit de basisadministratie personen contant of per pin

Kosten

 

Soort uittreksel

Prijs 2021

Uitreksel BasisRegistratie Personen

€ 15,10
Bewijs van Nederlanderschap

€ 15,20

Hoe lang duurt de aanvraag?

De gemeente verwerkt de aanvraag binnen 4 weken.