Opening Maasveertrap Urmond

Vrijdag 24 mei 2019

Op zondag 16 juni organiseert Vrijheid Urmond op De Bath voor de vijfde keer een historisch festival, gebaseerd op de in vroegere tijden aanwezige maashaven. De dag waarop de oude veertrap officieel wordt geopend.

De opening van de oude veertrap

Via de veertrap konden in vroeger eeuwen Urmondenaren met het veer de Maas richting Belgiƫ oversteken. Op initiatief van Vrijheid Urmond is de aloude veertrap een paar jaar geleden, voorafgaand aan werkzaamheden aan de Grensmaas, met behulp van vrijwilligers uitgegraven. De trap zat bedolven onder metersdik maasslib en was niet meer zichtbaar. De trap is vervolgens door het projectbureau Grensmaas opgepakt en in depot gelegd. In opdracht van datzelfde bureau is gestart met het terugplaatsen van de veertrap. De trap wordt op een nieuwe plek maar wel in de zichtlijn tussen de oude plek en het oude Urmondse veerhuis gelegd. Een monument uit het verre verleden wordt aldus veilig gesteld.