Dorpsgaard ’t Meeldert: groene ontmoetingsplek voor inwoners

Dinsdag 26 februari 2019

Op zaterdag 23 februari hebben circa 25 inwoners samen met wethouder Gina van Mulken (Natuur & Landschap) de eerste werkzaamheden uitgevoerd ten behoeve van de aanleg van de Dorpsgaard ’t Meeldert. De realisatie van deze 3.000 vierkante meter grote gaard gebeurt op initiatief van inwoners.

Oase
Deze dorpsgaard wordt een fruitige ontmoetingsplek voor de inwoners gelegen bij de Pasveersloot. Het doel is om een authentieke boomgaard te realiseren: een oase voor plant en dier, een plek die jong en oud verbindt door onder andere fruitbomen en plukstruiken. Het onderhoud en beheer van de gaard gebeurt door inwoners.

Landschapsdromen
Wethouder Gina van Mulken: ‘Als gemeente zetten we ons in voor het ophalen en realiseren van landschapsdromen van inwoners. Landschap en natuur is niet alleen een doel, maar ook een middel om betrokkenheid te realiseren tussen inwoners onderling en met hun leefomgeving. Zo is deze gaard een plek waar je je kunt inzetten of kunt ontspannen en bijkomen, alleen maar ook samen.’

Biotoopverbetering
Extra aandacht gaat uit naar biotoopverbetering voor insecten, vlinders en wilde bijen. Dit gebeurt door het inzaaien van bloemenmengsels en het bouwen van een bijenhotel. Door aangepast beheer worden ontwikkelingsmogelijkheden voor flora en fauna gecreëerd.

Groenprogramma
Dorpsgaard ’t Meeldert maakt deel uit van het groenprogramma dat mede gefinancierd wordt door de gemeente Stein en de Provincie Limburg. IKL ondersteunt in de uitvoering van dit programma dat onder andere bestaat uit werkdagen met basisscholen, hakhoutbrigades, participatie in ’t Brook, realisatie Schoolgaard KC Aelse en bloesemactiviteiten.

Meedoen in het groen? Mail dan naar ikl@ikl-limburg.nl. Meer informatie vind je ook op Dorpsboomgaard Stein PVA (PDF, 9.3 MB)