Gemeente Stein sluit zich aan bij Statiegeldalliantie

Donderdag 8 maart 2018

Gemeente Stein heeft zich aangesloten bij de statiegeldalliantie en pleit daarmee voor de invoering van statiegeld op PET-flesjes en blikjes. Statiegeld is een bewezen en effectief middel om zwerfafval tegen te gaan. De alliantie is een groep meer dan 400 bedrijven, organisaties, lokale overheden, burgerinitiatieven in Nederland en België. 40% van het zwerfafval bestaat uit plastic flesjes en blikjes.

Bewustwording


Wethouder Danny Hendrix (Duurzaamheid): ‘We streven naar 100 kilo restafval per persoon in 2020. Bewustwording van het eigen gedrag en van het belang van afval scheiden spelen een belangrijke rol. Dat uitbreiding van de landelijke statiegeldregeling echt nodig is, heb ik samen met vele vrijwilligers en verenigingen ervaren tijdens opruimacties van Schone Maas. Dat gaan we binnenkort overigens weer doen.’ Kijk voor meer informatie op www.schonemaas.nl/limburg.

Statiegeldalliantie


De partners van de Statiegeldalliantie hebben als doel:

  • een structurele oplossing voor de vervuiling van straten, bermen, stranden en zeeën door plastic flessen en blikjes;
  • een eerlijke oplossing voor zwerfafval door de kosten ervan weg te halen bij inwoners en lokale overheden en het verpakkende bedrijfsleven ervoor verantwoordelijk te maken;
  • een écht duurzaam, circulair model voor het beheer van grondstoffen.

De Steinse gemeenteraad heeft op 22 februari jl. een motie aangenomen om aan te sluiten bij deze alliantie. De Statiegeldalliantie geeft een gezamenlijk geluid af naar de regeringen van Nederland en België en wil nog dit jaar de invoering van statiegeld op kleine flesjes en blikjes voor elkaar krijgen. Op 15 maart 2018 spreekt de Tweede Kamer over de uitbreiding van de statiegeldregeling.