Identiteitskaart

Met een identiteitskaart kunt u laten zien wie u bent (identificatie). U kunt er ook mee reizen naar de meeste landen in Europa. Een identiteitskaart is 10 jaar geldig voor personen die 18 jaar of ouder zijn. Een identiteitskaart is 5 jaar geldig voor personen jonger dan 18 jaar.
Wilt u weten naar welke landen u kunt reizen met de Nederlandse identiteitskaart? Kijk dan op de website van de rijksoverheid.

Een identiteitskaart vraagt u persoonlijk op afspraak aan bij de gemeente waar u woont. U kunt uw identiteitskaart 5 werkdagen na de aanvraag persoonlijk op afspraak ophalen. Als u bij de aanvraag uw 06-nummer doorgeeft, sturen we u een sms-bericht als de kaart klaar is. U betaalt de kosten bij de aanvraag.

Let op! Degene voor wie de identiteitskaart bestemd is moet zelf meekomen bij het aanvragen én bij het ophalen.

Bezorging

Sinds 2 januari 2018 is het mogelijk om uw identiteitskaart te laten bezorgen op elk adres in Nederland. Dit kan van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 uur - 22:00 uur. De kosten bedragen €13,50 per document. De bezorging wordt uitgevoerd door Dynasure. Voor meer informatie hierover neemt u contact met ons op via 046-4359393.

Identiteitskaart aanvragen

Identiteitskaart afhalen

Meenemen

  • Uw ID-kaart en alle paspoorten in uw bezit. Ook als ze zijn verlopen
  • Een recente/goed gelijkende pasfoto. Let op de eisen
  • Geld of een bankpas. U betaalt meteen bij de aanvraag

Aanvullend voor kinderen tot 12 jaar

  • Schriftelijke toestemming met handtekening van de gezaghouder(s): Verklaring toestemming aanvraag reisdocument minderjarige (PDF, 32.8 kB)
  • (Kopie van) de identiteitsbewijzen van ouders die het gezag hebben / voogden
  • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag van hun identiteitskaart

Kosten

Voor Prijs 2017 Prijs 2018 Geldig
0 - 17 jaar € 28,63 € 29,05 5 jaar
Vanaf 18 jaar € 50,66 € 51,08 10 jaar
0 - 17 jaar (spoed) € 76,29 € 76,60 5 jaar
Vanaf 18 jaar (spoed) € 98,21 € 98,63 10 jaar

Hoe lang duurt de aanvraag?

  • Na 5 werkdagen kunt u de identiteitskaart persoonlijk, op afspraak, afhalen op het gemeentehuis. Dit geldt ook voor kinderen jonger dan 18 jaar.
  • Heeft u uw identiteitskaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u de identiteitskaart vóór 14.00 aanvraagt, kunt u die de volgende werkdag vanaf 9.00 uur ophalen. Is de spoedaanvraag na 14.00 uur gedaan, dan kunt u de identiteitskaart na 2 werkdagen ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra. Heeft u de identiteitskaart vandaag nodig? Neem dan contact op met de Marechaussee voor een noodpaspoort

Kwijt of gestolen

Is uw identiteitskaart kwijt of gestolen? U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. U moet wel een verklaring van vermissing laten opmaken bij de gemeente bij de aanvraag. Dit is gratis.
.
Geef de vermissing van uw paspoort of identiteitskaart zo snel mogelijk aan ons door. Dit is nodig om misbruik ervan te voorkomen.

Reizen met kinderen

Reist u alleen met uw kind(eren) naar het buitenland? Dan kan dit problemen opleveren bij de documentencontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag heeft. Lees meer hierover op de website van de Marechaussee.

Bekijk ook