Identiteitskaart

Met een identiteitskaart kun je laten zien wie je bent (identificatie). Je kunt er ook mee reizen naar de meeste landen in Europa. Een identiteitskaart is 10 jaar geldig voor personen die 18 jaar of ouder zijn. Een identiteitskaart is 5 jaar geldig voor personen jonger dan 18 jaar.
Wil je weten naar welke landen je kunt reizen met de Nederlandse identiteitskaart? Kijk dan op de website van de rijksoverheid.

Een identiteitskaart vraag je persoonlijk op afspraak aan bij de gemeente waar je woont. Je kunt je identiteitskaart 5 werkdagen na de aanvraag persoonlijk ophalen. Als je bij de aanvraag je 06-nummer doorgeeft, sturen we je een sms-bericht als de kaart klaar is. Je betaalt de kosten bij de aanvraag.

Vanaf 2-1-2019 is het mogelijk om je aangevraagde identiteitskaart zonder afspraak af te halen tijdens de openingstijden van de balies. Daarnaast kan afhalen op maandag, dinsdag en donderdag tussen 13:15 - 16:00 uur ook nog op afspraak. Voor het aanvragen moet altijd een afspraak worden gemaakt.

Let op! Degene voor wie de identiteitskaart bestemd is moet zelf meekomen bij het aanvragen én bij het ophalen.

Bezorging

Sinds 2 januari 2018 is het mogelijk om je identiteitskaart te laten bezorgen op elk adres in Nederland. Dit kan van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 uur - 22:00 uur. De kosten bedragen €13,50 per document. De bezorging wordt uitgevoerd door Dynasure. Voor meer informatie hierover neem je contact met ons op via 046-4359393.

Identiteitskaart aanvragen

Identiteitskaart afhalen

Meenemen

  • Je ID-kaart en alle paspoorten in je bezit. Ook als ze zijn verlopen.
  • Een recente/goed gelijkende pasfoto. Let op de eisen.
  • Heb je een vermissing gemeld bij de politie, neem dan het verkregen bewijs mee naar de afspraak.
  • Geld of een bankpas. Je betaalt meteen bij de aanvraag.

Aanvullend voor kinderen tot 12 jaar

  • Schriftelijke toestemming met handtekening van de gezaghouder(s): Verklaring toestemming aanvraag reisdocument minderjarige (PDF, 32.8 kB)
  • (Kopie van) de identiteitsbewijzen van ouders die het gezag hebben / voogden
  • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag van hun identiteitskaart

Kosten

Voor Prijs 2018 Geldig
0 - 17 jaar € 29,05 5 jaar
Vanaf 18 jaar € 51,08 10 jaar
0 - 17 jaar (spoed) € 76,60 5 jaar
Vanaf 18 jaar (spoed) € 98,63 10 jaar

Hoe lang duurt de aanvraag?

  • Na 5 werkdagen kun je de identiteitskaart persoonlijk, op afspraak, afhalen op het gemeentehuis. Dit geldt ook voor kinderen jonger dan 18 jaar.
  • Heb je je identiteitskaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als je de identiteitskaart vóór 14.00 aanvraagt, kun je die de volgende werkdag vanaf 9.00 uur ophalen. Is de spoedaanvraag na 14.00 uur gedaan, dan kun je de identiteitskaart na 2 werkdagen ophalen. Voor een spoedaanvraag betaal je extra. Heb je de identiteitskaart vandaag nodig? Neem dan contact op met de Marechaussee voor een noodpaspoort

Kwijt of gestolen

Is je identiteitskaart kwijt of gestolen? Je hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. Je moet wel een verklaring van vermissing laten opmaken bij de gemeente bij de aanvraag. Dit is gratis.
.
Geef de vermissing van je paspoort of identiteitskaart zo snel mogelijk aan ons door. Dit is nodig om misbruik ervan te voorkomen.

Reizen met kinderen

Reis je alleen met je kind(eren) naar het buitenland? Dan kan dit problemen opleveren bij de documentencontrole op het vliegveld. Je hebt een bewijs nodig dat je de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag hebt. Lees meer hierover op de website van de Marechaussee.

Bekijk ook