Festiviteit horeca organiseren

Een horecabedrijf mag een aantal keer per jaar een festiviteit organiseren. Je meldt de festiviteit bij de gemeente. Als je ook langer open wilt blijven, vraag je een ontheffing aan bij de gemeente.

Je kunt in jouw horecabedrijf een festiviteit organiseren, zoals een optreden van een band. Dit mag een paar keer per jaar. Je mag dan meer geluid maken dan normaal is toegestaan.

De gemeente heeft openings- en sluitingstijden vastgelegd voor horecagelegenheden. Wil je een keer langer open blijven met een festiviteit? Dan kunt je een ontheffing hiervoor aanvragen.

Zo meld je een incidentele festiviteit en vraag je een ontheffing aan voor de openingstijden:

  • Ga naar de digitale vergunningenbalie.
  • Doe de vergunningcheck.
  • Je ziet of je een melding moet doen en of je een ontheffing nodig hebt. Je kunt dit meteen doen.
  • Log in. Voor jezelf doe je dit met DigiD. Voor een bedrijf doe je dit met eHerkenning.
  • Je geeft onder andere door: hoe je hebt overlegd met omwonenden en wat je daarmee hebt gedaan, wanneer je de festiviteit wil organiseren en tot hoelaat de festiviteit duurt.

De belangrijkste voorwaarden voor het organiseren van een eenmalig feest of evenement zijn:

  • Je organiseert hooguit 12x per jaar een feest of evenement met luide muziek en langere openingstijden
  • Je houdt je aan de geluidsregels van de gemeente
  • Je voorkomt zoveel mogelijk dat geluid naar buiten komt: zo houdt je tijdens het feest of evenement de ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten.

Hoe lang van tevoren doe ik een melding?

Een melding voor een festiviteit doet u minimaal 2 weken van tevoren. De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst van jouw ontheffingsaanvraag voor een latere sluitingstijd. Deze termijn mag de gemeente eenmaal verlengen.

Bezwaar

Je kunt bezwaar maken tegen de beslissing op jouw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Ben je het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.


Tevreden over deze pagina?

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar communicatie@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.