Stempas en machtigen

Op 14, 15 en 16 maart 2022 kan je stemmen voor de gemeenteraad, de stembureaus zijn geopend van 7.30 uur tot 21.00 uur. Je hebt een stempas nodig om te stemmen. Je krijgt de stempas thuisgestuurd. De stempas wordt naar het adres gestuurd waar je op 1 februari 2021 stond ingeschreven.

Je ontvangt de stempas voor de Gemeenteraadsverkiezing uiterlijk 2 maart 2022.

Vervangende stempas

Heb je geen stempas ontvangen? Of bent u uw stempas kwijt? Vraag een vervangende stempas aan. Heb je een vervangende stempas nodig? Vraag op tijd een vervangende stempas aan. Jouw aanvraag moet uiterlijk vrijdag 11 maart 2022 vóór 17.00 uur bij de gemeente zijn.

Vraag hier digitaal jouw stempas aan

Je kunt ook langskomen bij de gemeente om een nieuwe stempas aan te vragen. Dit kan tot uiterlijk vrijdag 11 maart 2021 vóór 17.00 uur. Vergeet jouw identiteitsbewijs niet mee te nemen.

Je mag stemmen bij een stembureau in jouw gemeente als je:

  • Nederlander bent;
  • op 1 februari 2022 stond ingeschreven bij je gemeente;
  • 18 jaar of ouder bent op de dag van de verkiezingen;
  • niet uitgesloten bent van het kiesrecht. 

Machtigen

Als je zelf niet kunt stemmen, dan kan je iemand machtigen. Dat betekent dat iemand anders toestemming geeft om voor jou te stemmen. Dit kan op 2 manieren:

  • Je machtigt iemand via jouw stempas (onderhandse volmacht). Dit kan alleen als de gemachtigde in dezelfde gemeente stemt als jou.
  • Je machtigt iemand schriftelijk. Dan krijgt degene die namens jou gaat stemmen een volmachtbewijs toegestuurd.

Ben je tijdelijk in het buitenland?

Als je tijdelijk in het buitenland bent, maar staat je nog wel ingeschreven bij een Nederlandse gemeente? Dan kan je ook iemand machtigen om voor jou te stemmen.

Wil je dat iemand voor je stemt, maar stemt die persoon in een andere gemeente? Zorg ervoor dat je aanvraagformulier uiterlijk vrijdag 11 maart 2022 vóór 17.00 uur bij jouw gemeente is.

Voor een volmacht voor de verkiezingen geldt dat de gemachtigde:

  • voor maximaal 2 personen per volmacht mag stemmen;
  • de volmachtstem tegelijk moet uitbrengen met zijn of haar eigen stem;
  • bij het stemmen de machtiging(en) moet laten zien;
  • zich bij het stemmen moet identificeren. 

Tevreden over deze pagina?

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar communicatie@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.