Omwisselen buitenlands rijbewijs

Wanneer kun je een rijbewijs omwisselen

Heb je buiten Nederland een rijbewijs behaald? In bepaalde gevallen kun je dit omwisselen tegen een Nederlands rijbewijs. Dit kan alleen als je staat ingeschreven in de gemeente Stein. Je maakt hiervoor een afspraak en je betaalt de kosten bij de aanvraag. Je krijgt van de RDW bericht als het rijbewijs opgehaald kan worden bij de gemeente waar de aanvraag is ingediend.

Afspraak maken

Je kunt ook telefonisch een afspraak maken, 046 - 435 93 93.

Meenemen

  • Je (oude) buitenlandse rijbewijs (dit wordt opgestuurd naar de RDW)
  • Een recente/goed gelijkende pasfoto. Maximaal 6 maanden oud. Let op de eisen.
  • In een aantal gevallen een verklaring van geschiktheid of een verklaring van geen bezwaar bij verlopen rijbewijs. Informeer bij de gemeente of dit nodig is. Voor meer informatie kun je terecht op de website van het CBR.
  • Een geldig legitimatiebewijs (identiteits- of verblijfsdocument)
  • Eventueel een vertaling van buitenlandse documenten
  • Pinpas of contant geld

Kosten

Product Prijs 2024
Omwisseling buitenlands rijbewijs € 51,11

Hoelang mag je buitenlandse rijbewijs nog worden gebruiken?

  • Een rijbewijs dat is afgegeven door een lidstaat van de Europese Unie (EU) of Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland mag je in Nederland maximaal 15 jaar (na afgiftedatum) gebruiken. Daarna moet je het rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Kijk voor meer informatie over rijden met een buitenlands rijbewijs op de website van het RDW.
  • Een rijbewijs uit een ander land mag je na vestiging in Nederland nog maximaal 185 dagen gebruiken. Daarna moet je het rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs.
  • Als je je rijbewijs niet kunt omwisselen (dat geldt voor een aantal landen buiten de Europese Unie), dan moet je een regulier theorie- en praktijkexamen afleggen bij het CBR.

Rijden zonder rijbewijs bij omwisseling

Je maakt zelf de keuze of je blijft rijden tijdens de aanvraag. Je mag in een voertuig (auto, motor, vrachtwagen) rijden als je hiervoor een geldig rijbewijs hebt. Word je als bestuurder door de politie gestopt, dan moet je jouw rijbewijs kunnen laten zien. De politie kan een boete geven als je dit niet kunt. De kans dat de politie jou laat stoppen is klein, als je je aan de verkeersregels houdt. Gebeurt dit toch (bijvoorbeeld bij een verkeerscontrole)? Dan kan de politie bij ons navragen of er een omwisselingsaanvraag is gedaan en of je een geldig rijbewijs hebt ingeleverd. De kans op een boete is daarom klein, maar wel aanwezig. Het is jouw eigen keuze om dit risico te lopen.

In de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM) staat hoe hoog de boete is voor het niet kunnen laten zien van een rijbewijs.

Meer informatie

Lees meer informatie over het omwisselen van een rijbewijs op de website van RDW.


Tevreden over deze pagina?

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar communicatie@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.