Omwisselen buitenlands rijbewijs

Heb je buiten Nederland een rijbewijs behaald? In bepaalde gevallen kun je dit omwisselen tegen een Nederlands rijbewijs. Dit kan alleen als je staat ingeschreven in de gemeente Stein. Je betaalt de kosten bij de aanvraag. Je krijgt van de RDW bericht als het rijbewijs opgehaald kan worden bij de gemeente waar de aanvraag is ingediend. Op deze pagina van het RDW kun je meer informatie vinden over het omwisselen van een buitenlands rijbewijs.

Brexit en RDW

Het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) heeft de Europese Unie verlaten op 31 januari 2020. Vanaf 1 februari 2020 geldt een overgangsfase tot en met 31 december 2020. Tijdens de overgangsperiode blijven alle EU-regels en wetten voor het VK van kracht. Dat betekent voor de  RDW-dienstverlening op het gebied van rijbewijzen, typegoedkeuringen en invoeren van voertuigen dat er niets verandert tot eind 2020.

Meer informatie kun je vinden op deze pagina.

Afspraak maken

Meenemen

  • Je (oude) buitenlandse rijbewijs (dit wordt opgestuurd naar de RDW)
  • Een pasfoto. Let op de eisen
  • In een aantal gevallen een verklaring van geschiktheid of een verklaring van geen bezwaar bij verlopen rijbewijs. Informeer bij de gemeente of dit nodig is. Voor meer informatie kun je terecht op deze pagina.
  • Een geldig legitimatiebewijs (identiteits- of verblijfsdocument)
  • Eventueel een vertaling van buitenlandse documenten
  • Pinpas of contant geld

Kosten

Product Prijs 2022
Omwisseling buitenlands rijbewijs € 41,60

Hoe lang mag je buitenlandse rijbewijs nog worden gebruiken?

  • Een rijbewijs dat is afgegeven door een lidstaat van de Europese Unie (EU) of Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland mag je in Nederland maximaal 15 jaar (na afgiftedatum) gebruiken. Daarna moet je het rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Kijk voor meer informatie over rijden met een buitenlands rijbewijs op de website van het RDW.
  • Een rijbewijs uit een ander land mag je na vestiging in Nederland nog maximaal 185 dagen gebruiken. Daarna moet je het rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs.
  • Als je je rijbewijs niet kunt omwisselen (dat geldt voor een aantal landen buiten de Europese Unie), dan moet je een regulier theorie- en praktijkexamen afleggen bij het CBR.

Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl.