Omgevingswet

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. De Omgevingswet gaat over de ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen. Denk hierbij aan regels over bouwen, geluid, bodem, natuur, verkeer, lucht, water, erfgoed en monumenten. Hierin zijn de regels en voorschriften van gemeente, waterschap, provincie en Rijk samengevoegd. De wet geldt voor alle inwoners, organisaties en bedrijven.

Wat betekent de Omgevingswet voor jou?

Je krijgt met de Omgevingswet te maken als je iets wilt veranderen in jouw leefomgeving. Bijvoorbeeld als je plannen hebt om jouw huis te verbouwen, een evenement wilt organiseren of als jij als ondernemer een loods wilt laten plaatsen naast jouw bedrijfspand. Je bent dan initiatiefnemer. Maar ook als jouw buren, de gemeente of andere initiatiefnemers een vergunning aanvragen die iets verandert aan jouw omgeving, mag je daar iets van vinden. Je bent dan belanghebbende. De Omgevingswet verplicht hen om jou op tijd te informeren over hun plannen. Bekijk hiervoor de pagina participatie Omgevingswet.

Als initiatiefnemer moet je uitzoeken of je een vergunning nodig hebt of een melding moet doen. Dat kan in het Omgevingsloket.

Heb je een complex initiatief? Bespreek dit dan eerst samen met de gemeente via het vooroverleg. De gemeente kan dan helpen om te kijken wat er mogelijk is, zodat je goed voorbereid een aanvraag kunt indienen. Daardoor krijg je sneller een antwoord.

Omgevingsplan

Het omgevingsplan bevat alle regels voor de leefomgeving in de gemeente Stein. Dit gaat over de ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen. Denk hierbij aan regels over bouwen, geluid, bodem, natuur, verkeer, lucht, water, erfgoed en monumenten.

Voor de Omgevingswet had iedere gemeente meerdere bestemmingsplannen. Nu heeft elke gemeente nog één omgevingsplan, dat alle bestemmingsplannen vervangt.

De komende jaren werkt de gemeente aan een nieuw en permanent omgevingsplan. In de gemeente Stein gebeurt dit gebiedsgericht. De gemeenteraad heeft besloten om het grondgebied van de gemeente Stein op te knippen in delen. Dit gebeurt op basis van de omgevingsvisie. Het grondgebied bestaat uit de volgende delen: woonkernen, buitengebied, bedrijventerreinen en Chemelot.

Woonkernen

Voor de woonkernen is de bouwsteen door de gemeenteraad vastgesteld in oktober 2021. Deze bouwsteen is de basis voor de regels die gelden in de woonkernen. In het nieuwe plan worden hier verdere keuzes over gemaakt. Je kan hierover als inwoner en bedrijf meepraten.

Buitengebied

Het buitengebied van de gemeente Stein is relatief klein, er zijn weinig agrarische bedrijven en vanwege de ligging in het grensmaasgebied zijn niet veel nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Momenteel is nog niet bekend wanneer gestart wordt met de bouwsteen voor het buitengebied.

Bedrijventerreinen en Chemelot

De gemeenten Sittard-Geleen, Beek, Stein en de provincie Limburg hebben besloten, in overleg met Chemelot, om één omgevingsplandeel (bouwsteen) op te stellen. Dit om te voorkomen dat er voor het terrein van Chemelot verschillende regels gaan gelden. Aan de bouwsteen voor Chemelot wordt momenteel gewerkt.

Met de bouwsteen voor de bedrijventerreinen wordt nog niet gestart. Deze bouwsteen is afhankelijk van de bouwsteen voor Chemelot. Als deze bouwsteen af is, wordt gestart met de bouwsteen voor de bedrijventerreinen.

Participatie

Participatie vinden we in de gemeente Stein heel belangrijk. Daarom betrekken we inwoners en bedrijven bij het opstellen van de bouwstenen voor het omgevingsplan van de gemeente Stein. Wanneer het mogelijk is voor jou als inwoner of bedrijf om mee te denken over de bouwstenen, zullen we dit communiceren via de website.

Omgevingsvisie

De gemeente Stein heeft een omgevingsvisie opgesteld. Deze visie geeft antwoord op een aantal vragen hoe we in de toekomst omgaan met onze leefomgeving. Hoe willen we dat de gemeente Stein er in 2040 uit ziet? Wat vinden we belangrijk? Waar gaan we de komende jaren mee aan de slag? In de video hieronder wordt dit uitgelegd.

Waar gaat de omgevingsvisie over?

Met de omgevingsvisie ligt er voor de gemeente Stein een strategische visie voor de fysieke leefomgeving voor de komende jaren. De omgevingsvisie is een uitwerking van de strategische toekomstvisie 2018-2022 en geeft verder richting aan de gemeente die Stein wil zijn op het gebied van de fysieke leefomgeving.

Met de omgevingsvisie worden de hoofdlijnen van de kwaliteit van de fysieke leefomgeving in de gemeente Stein beschreven. De omgevingsvisie geeft een beschrijving van de ambities en ontwikkelingen aan de hand van vijf thema’s:

  • Sociale en vitale wijken en kernen
  • Een veilige, gezonde en groene leefomgeving
  • Unieke omgevingskwaliteiten
  • Een bereikbare en bedrijvige gemeente
  • Energietransitie

Tevens zijn in de omgevingsvisie 2040 een aantal basisprincipes geformuleerd die voor de gemeente Stein leidend zijn bij het voeren van integraal beleid in het kader van de fysieke leefomgeving.


Tevreden over deze pagina?

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar info@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.