Meld Misdaad

Meld Misdaad Anoniem (tel. 0800-7000)

Het kan voorkomen dat je een misdaad wilt melden zonder jezelf bekend te maken, bijvoorbeeld uit angst voor wraakacties.
Meld Misdaad Anoniem (tegenwoordig Stichting M.) biedt jou een extra mogelijkheid om (verdacht) crimineel gedrag te melden. Het doel van deze meldlijn is het verkrijgen van informatie over daders en gepleegde misdrijven die anders niet verkregen zou zijn.

Waar is het voor bedoeld?

Stichting M. kan de looptijd van onderzoeken in (zware) zaken verkorten als informatie in een vroeg stadium via de meldlijn 0800-7000 binnenkomt. Inwoners kunnen op dit nummer terecht voor het melden van misdrijven en ernstige fraudezaken. De meldlijn is niet bedoeld voor situaties waar andere mogelijkheden voor zijn zoals: aangiftes, klachten, meldingen van niet ernstige aard of niet- spoedeisende situaties waarvoor men terecht kan op 0900-8844 (lokaal tarief). Voor (dreigende) calamiteiten en zeer spoedeisende zaken geldt nog altijd: bel 112.

Informatie over de tiplijn 0800-7000

Als je naar de tiplijn belt van de Stichting M. komt jouw telefoontje binnen in een callcenter. De telefonist die het telefoontje aanneemt, kan het telefoonnummer van de beller niet zien. De telefonist neemt de melding op, vraagt zo veel mogelijk feiten over het delict en over de dader en geeft de informatie van de anonieme beller door aan de betreffende dienst ter plaatse. Dit is meestel de plaatselijke politie.
Het telefoonnummer kan dagelijks gebeld worden van 8.00 tot 24.00 uur. Van de meldingen gaat 90% naar de politie toe. De overige 10% komt vooral terecht bij de Bond van Verzekeraars, Fraudeloketten van Sociale Dienst, FIOD/ECD, Koninklijke Marechaussee en Rijksrecherche. De 0800-7000 telefonisten zijn dan ook geen politiemensen, maar speciaal daarvoor opgeleide telefonisten. Ga voor meer informatie naar: www.meldmisdaadanoniem.nl.
 


Tevreden over deze pagina?

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar communicatie@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.