Samen bouwen Meerdel

Bepaal zelf hoe je wil wonen! Nieuwbouw opnieuw uitgevonden

Meerdel is mooi gelegen in het groen in Elsloo. Hier is nog een laatste stuk bouwgrond over. De gemeente heeft in samenwerking met Zaam Wonen besloten om de invulling daarvan over te laten aan de toekomstige bewoners. Iedereen met voldoende lef en eigen ideeën is uitgenodigd om mee te denken over zijn ideale woning en woonomgeving.

Op deze pagina lees je alles over dit bijzondere project.

Ook via de reguliere digitale nieuwsbrief van de gemeente houden we je op de hoogte over ontwikkelingen binnen dit project. Je kunt je hier aanmelden voor de nieuwsbrief. Selecteer daarbij kern "Elsloo en Catsop" en interesse ''Dienstverlening''  

Inhoud pagina:

Ontwerp je eigen woning, precies zoals jij dat wil.

Stel je voor dat je helemaal zelf kunt bepalen hoe je woont. Je ontwerpt je nieuwe woning van binnen en van buiten en je kiest zelf of je gaat kopen of toch liever huurt. Met prijzen vanaf € 180.000 of € 720,42 (prijspeil 2019) per maand komt deze droom zelfs voor starters binnen handbereik. En het wordt nog mooier. Samen met je toekomstige buren richt je ook je woomomgeving zelf in. Waar komen de huizen, de weg, de parkeerplaatsen en het parkje voor de toekomstige buurtbarbecue? In Meerdel in Elsloo gaat binnenkort een uniek avontuur van start. Iets voor jou? Wacht dan niet te lang, er is ruimte voor 10 tot 15 woningen. Inschrijven kan vanaf 14 maart.

CPO maakt het mogelijk

Om de ontwikkeling van je eigen huur- of koopwoning mogelijk te maken, wordt een CPO opgericht. Dat staat voor ‘Collectief Particulier Opdrachtgeverschap’. Wij vinden die term ook niet echt sexy klinken, maar de mogelijkheden zijn dat wel! Google maar eens op CPO om te zien welke projecten er in Nederland al op deze manier zijn ontwikkeld. Hele wijken waar de toekomstige bewoners samen het ontwerp in eigen hand hebben genomen. Het levert geweldige woningen en buurten op.

10 redenen om te kiezen voor CPO in Meerdel

 1. Ontwerp je eigen nieuwbouwwoning naar eigen wens
 2. Keuze uit starterswoning, tweekapper of vrijstaande woning
 3. Duurzame woningen met laag energieverbruik
 4. Huren of kopen
 5. Prijzen al vanaf € 180.000 en € 720 per maand
 6. Altijd de beste deal: je betaalt de kostprijs (en dus niet de marktprijs)
 7. Je kiest zelf partijen waarmee je wilt samenwerken.
 8. Professionele begeleiding
 9. Ontwerp de hele buurt, samen met je toekomstige buren
 10. Prachtig wonen in het groen, aan het water

Co-creatie met je buren: leer je buren kennen, nog voordat het je buren zijn

Je bouwt niet alleen een woning, je bouwt ook een band op met je buren. Doordat je vanaf het begin vrij intensief met je nieuwe buren samenwerkt, ken je elkaar al heel goed, nog voordat je er woont. Als je straks een kopje suiker wilt lenen, kun je overal terecht.

Alleen zonnepanelen of volledig zelfvoorzienend? Hoe hoog leg jij de lat?

Je hebt veel ontwerpvrijheid, maar één ding is alvast zeker: het wordt een duurzaam stukje Elsloo. Juist omdat jij en je nieuwe buren alles helemaal nieuw gaan opzetten, gaan jullie natuurlijk proberen dat zo duurzaam mogelijk te doen. Dit worden de woningen van de toekomst! Gasloos worden ze in ieder geval, maar zal het lukken om CO2-neutraal, energieneutraal of zelfs zelfvoorzienend te worden?

Professionele begeleiding vanaf dag 1

Je trekt samen op met specialisten van de gemeente Stein en adviesbureau Wijontwikkelensamen. Zij staan klaar om je te adviseren en ondersteunen. Je krijgt hulp bij de inrichting van de openbare ruimte (waar komen wegen, fietspaden en parkeerplaatsen) en alle voorzieningen (watervoorziening, zonnepanelen en laadpalen, wonen zonder gas). Maar ook bij het ontwerpen van je eigen woning mag je natuurlijk rekenen op professionele begeleiding zoals een architect. Zo weet je zeker dat je straks niet alleen een mooie en comfortabele woning hebt, maar ook een praktisch en onderhoudsvriendelijk huis met lage maandlasten.

De wijkindeling ligt nog open

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Bekijk de presentatie van landschapsarchitect (PDF, 9.2 MB) Casper Slijpen. Een boog met extra veel groen aan de achterzijde of een cirkel rond een mooi gezamenlijke plantsoen aan de voorzijde van de woningen. Misschien heb je wel een heel ander idee? We zijn benieuwd!

Enkele conceptvoorbeelden die jou kunnen inspireren:

Dit is er nu al bekend

 • Prijzen: vanaf € 180.000 (koop) of € 720,42 (huur).
 • Aantal woningen: 10 tot 15 woningen.
 • Locatie: het laatste vrije stuk van de wijk Meerdel in de kern Elsloo van de gemeente Stein.
 • Uitgangspunt: duurzame woningen met veel ontwerpvrijheid, in een omgeving die je samen met je toekomstige buren inricht.

Globale planning

Eerste informatieavond geïnteresseerde en omwonenden 14 maart 2019
(Individuele) voorlichting voor geïnteresseerden 28 maart 2019
Inschrijving als geïnteresseerde 14 maart t/m 14 april 2019
Loting 25 april 2019
Behandeling in de beeldvormende raadsessie gemeente Stein (open voor publiek). Bekijk het raadsvoorstel op deze pagina (agendapunt 5) 12 juni 2019 
Definitief besluit vanuit de gemeente Stein 20 juni 2019
Organiseren van de (collectieve) zelfbouwers/ werving
a. oprichten van vereniging(en)  
b. formaliseren van de deelname
Juni 2019
Start project Najaar 2019

NB: Inschrijven is nog altijd mogelijk. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar!

De tweede fase begint wanneer de vereniging(en) is/zijn opgericht. Middels een schetsontwerp en voorlopig ontwerp worden de woningen ontwikkeld. Globaal ziet het vervolgproces er als volgt uit:

 1. Architectenselectie
 2. Opstellen planning en voorbereiden workshops
 3. Verkavelingsplan uitwerken in plattegronden, doorsneden en gevels
 4. Keuzes voor materialen en installaties
 5. Aannemerselectie
 6. Opstellen contracten betreffende grond-, bouw-, en ontwikkelkosten
 7. Bouw en oplevering

Nieuws: Ondertekening overeenkomst Samen Bouwen Meerdel

Je bent enthousiast…wat nu?

Stel je vragen

We kunnen ons voorstellen dat er nu allerlei vragen door je hoofd schieten. In onze brochure die je hier digitaal kunt downloaden staan meer details. (PDF, 1.8 MB) Maar ook kun jij je vragen stellen aan adviesbureau Wijontwikkelensamen. Zij zijn gespecialiseerd in samen bouwen en begeleiden de gemeente Stein en Zaam Wonen. De adviseurs weten alles over Meerdel en helpen je graag verder. Je kunt hen bereiken via info@wijontwikkelensamen.nl.

Schrijf je in

Je wilt er helemaal voor gaan? Leuk! Schrijf je snel in want er zijn nog maar enkele plekken beschikbaar!
We zijn heel benieuwd naar jouw ideeën. Dit is hoe het werkt:

 1. Vraag een inschrijfformulier aan via info@wijontwikkelensamen.nl. Op het formulier staan alle voorwaarden en spelregels duidelijk uitgelegd.
 2. Om er zeker van te zijn dat je serieus geïnteresseerd bent, vragen we inschrijfgeld (€100,- als je wilt kopen, €25 als je wilt huren. De bedragen kunnen worden overgemaakt op rekeningnummer NL 55 RABO 0324112149 ten name van Wijontwikkelensamen.)
 3. Je inschrijvingsformulier kun je mailen info@wijontwikkelensamen.nl. Je ontvangt dan een ontvangstbewijs.