Mantelzorgwoningen

Als je veel voor een ander zorgt, kan het handig zijn om dicht bij elkaar te wonen. Een mantelzorgwoning kan dan een oplossing zijn. Een mantelzorgwoning is een woning op het terrein van het huis van iemand die zorg nodig heeft. De woning is bedoeld voor degene die zorg verleent (een vriend of familielid). Ook is het mogelijk dat de persoon die zorg nodig heeft zelf in de mantelzorgwoning gaat wonen. In dat geval woont de mantelzorger in de bestaande woning op het terrein.

Wat moet ik regelen voor een mantelzorgwoning?

Als je nadenkt over het bouwen van een mantelzorgwoning, kun je contact opnemen met een klantmanager van team Wmo. Je kunt een afspraak maken via 046 - 435 93 93. De klantmanager bespreekt met jullie de zorgsituatie en stelt vast of er sprake is van een mantelzorgrelatie. Ook wordt gekeken of een mantelzorgwoning een goede oplossing is voor jullie situatie. En misschien is er meer ondersteuning mogelijk. De klantmanager Wmo kan ook meedenken over de inrichting van de mantelzorgwoning. Over hulpmiddelen of aanpassingen die nodig zijn om de woning zorggeschikt te maken bijvoorbeeld.

De klantmanager Wmo verwijst je vervolgens door naar een collega die adviseert over vergunningen en wat mogelijk is qua woningbouw.

Zijn er ook mogelijkheden voor een mantelzorgwoning bij een huurwoning?

Dit is afhankelijk van de woning en de regels van de verhuurder. Neem voor meer informatie contact op met de verhuurder of woningbouwvereniging.

‘Mijn paleisje in de vertrouwde omgeving’

Lees het verhaal van mevrouw Verhagen en haar tips over het bouwen van een mantelzorgwoning


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl je kunt ook bellen naar 046 435 93 93