Mantelzorg

In Stein zorgen we voor elkaar. Iemand die voor langere tijd zorg of hulp verleent aan een naaste met fysieke, verstandelijke of psychische beperkingen, die behoort tot zijn/haar huishouden, familie of sociale netwerk, noemen we ook wel mantelzorger.
Deze zorg wordt vaak als vanzelfsprekend ervaren, maar is dat niet. Een mantelzorger kan niet zomaar stoppen met de zorgtaken en combineert deze vaak met de zorg voor andere gezinsleden of een betaalde baan. Het is dan ook van belang dat mantelzorgers gezien en gehoord worden en de weg naar hulp en ondersteuning weten te vinden. In Stein hebben we daarom verschillende voorzieningen voor mantelzorgers. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.

Onze mantelzorgconsulente staat voor je klaar

Ben je op zoek naar informatie of heb je vragen over je persoonlijke mantelzorgsituatie? Dan kun je gratis en vrijblijvend contact opnemen met onze mantelzorgconsulente Pia Bronckhorst. Dat kan door een mail te sturen naar p.bronckhorst@mantelzorgzuid.nl of door te bellen naar 043-3215046. Binnenlopen kan ook, tijdens het inloopspreekuur in buurtcentrum Nieuwdorp. Het inloopspreekuur is iedere vrijdag van 10:00-12:00.

In gesprek met mantelzorgers

Gemeente Stein vindt het belangrijk haar inwoners en ervaringsdeskundigen te betrekken bij het beleid en de dienstverlening. Op 22 en 29 oktober en op 27 en 29 november 2018 worden daarom gesprekken georganiseerd over relevante onderwerpen. Wil je meepraten? Stuur dan een mail naar carla.saris@gemeentestein.nl voor meer informatie over data, locatie en onderwerpen.

Informatie 

Voor algemene informatie over mantelzorg kun je terecht op www.mantelzorgzuid.nl. De belangenvereniging van mantelzorgers, Mezzo, heeft ook veel informatie op de website staan: www.mezzo.nl.
Voor vragen over je persoonlijke situatie kun je terecht bij onze mantelzorgconsulente Pia Bronckhorst.

Registreren

Inwoners die zorgen voor een ander kunnen zich laten registreren als mantelzorger. Wanneer je jezelf registreert, ontvang je een welkomstpakket met meer informatie over mantelzorg en de voorzieningen voor mantelzorgers in Stein. Ook word je automatisch uitgenodigd voor de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg in november en ontvang je informatie over de mantelzorgwaardering.

Om zich te laten registreren neem je contact op met mantelzorgconsulente Pia Bronckhorst. Zij zal persoonlijk met je kennismaken en eventuele vragen beantwoorden.

Jonge mantelzorgers (tot 25 jaar)

Speciaal voor onze inwoners die zorgen voor een ander en jonger zijn dan 25 jaar, hebben we het ‘Wat een geluk dat jij er bent’-welkomstpakket. In dit pakket vind je algemene informatie over zorgen voor een ander en over de activiteiten die georganiseerd worden. Hier kun je andere jongeren ontmoeten die zorgen voor een ander en ervaringen uitwisselen.
Als je je laat registreren als jonge mantelzorger, ontvang je automatisch informatie over de jaarlijkse mantelzorgwaardering. Registreren kan via mantelzorgconsulente Pia Bronckhorst.

Activiteiten

Speciaal voor onze mantelzorgers worden diverse activiteiten georganiseerd. Soms gaan deze over een bepaald thema, soms zijn ze bedoeld om elkaar te ontmoeten of om even te ontspannen. Geregistreerde mantelzorgers ontvangen maandelijks een digitale nieuwsbrief van Steunpunt Mantelzorg Zuid met daarin alle bijeenkomsten die georganiseerd worden.

Mantelzorgwaardering

Gemeente Stein waardeert de inzet van mantelzorgers. Jaarlijks organiseert de gemeente de Dag van de Mantelzorg. Ook is er de BeneFitspas voor mantelzorgers, een VVV-bon en de bol.com-bon voor jonge mantelzorgers tot 25 jaar.

Dag van de Mantelzorg

In 2018 vindt deze plaats op 10 november. Geregistreerde mantelzorgers ontvangen hier automatisch informatie over. Meer informatie volgt in oktober in Via Limburg.

BeneFits-pas voor mantelzorgers

Verder bestaat de mantelzorgwaardering in 2018 uit de BeneFits-pas voor mantelzorgers. Met het inschrijfformulier in het welkomstpakket kun je deze pas aanvragen. Gemeente Stein betaalt dan een jaar lang het lidmaatschap. 2018 is het laatste jaar dat gemeente Stein dit lidmaatschap voor mantelzorgers betaalt. Daarna kun je indien gewenst lid blijven en zelf het lidmaatschapsgeld betalen. Een maand voordat het lidmaatschap via gemeente Stein afloopt, ontvang je hier bericht over per post.

VVV-bon

Tijdens de Dag van de Mantelzorg op 10 november kunnen mantelzorgers hun VVV-bon ter waarde van € 25,- ophalen. Mocht dat niet lukken op deze middag, dan kun je deze de week erna op verschillende tijdstippen ophalen in Buurtcentrum Nieuwdorp. De tijden staan in de brief vermeld die alle geregistreerde mantelzorgers begin oktober ontvangen.

Bol.com-bon

Speciaal voor onze jonge mantelzorgers is er de bol.com-bon. Deze wordt begin november thuisgestuurd aan de geregistreerde jonge mantelzorgers. Jonge mantelzorgers mogen ook een VVV-bon afhalen.

Hoe kom ik in aanmerking voor de mantelzorgwaardering?

Alle geregistreerde mantelzorgers ontvangen een persoonlijke brief met meer informatie. Ben je mantelzorger en nog niet geregistreerd bij het Steunpunt Mantelzorg Zuid? Neem dan contact op met Pia Bronckhorst, onze mantelzorgconsulente, via Steunpunt Mantelzorg Zuid 043-3215046. Zij kan ook informatie geven over welke regelingen en activiteiten er nog meer zijn voor mantelzorgers.
Ben je geregistreerde mantelzorger en heb je de brief op 15 oktober nog niet ontvangen? Neem dan ook contact op met Pia Bronckhorst via Steunpunt Mantelzorg Zuid 043-3215046.

HHT-regeling

Om mantelzorgers te ontlasten heeft gemeente Stein de zogenaamde HHT-regeling (huishoudelijke hulp toeslag-regeling) ook beschikbaar gesteld voor de mantelzorgers. Bij het Steunpunt geregistreerde mantelzorgers kunnen de vouchers aanvragen. Bij aanmelding ontvangen mantelzorgers in het welkomstpakket meer informatie over deze regeling.
De regeling loopt tot uiterlijk 31-12-2019. Mantelzorgers kunnen eenmalig 10 gratis vouchers aanvragen en daarmee 10 uur huishoudelijke hulp inzetten. Daarnaast kunnen ze voor een bedrag van € 5,- per uur aanvullend huishoudelijke hulp inschakelen.
Zo kunnen mantelzorgers huishoudelijke taken uitbesteden en meer tijd overhouden voor andere zaken. Meer informatie over de regeling en de organisaties die de huishoudelijke hulp verzorgen vind je hier.

Tijd voor jezelf, respijtzorg

Zorgen voor een ander is geeft voldoening, maar kan soms ook belastend zijn. Even tijd voor jezelf is dan erg fijn. Dat kan alleen als je weet dat degene voor wie je zorgt in goede handen is. Dit noemen we respijtzorg.
Respijtzorg kent verschillende vormen zodat je kunt kiezen uit een vorm die bij jou en degene voor wie je zorgt past. Meer informatie over de verschillende vormen kun je vinden op www.movisie.nl.

Verzekering

Geregistreerde mantelzorgers zijn verzekerd via gemeente Stein. Meer informatie hierover vind je hier.