Mantelzorg

In Stein zorgen we voor elkaar. Iemand die voor langere tijd zorg of hulp verleent aan een naaste met fysieke, verstandelijke of psychische beperkingen, die behoort tot zijn/haar huishouden, familie of sociale netwerk, noemen we ook wel mantelzorger.
Deze zorg wordt vaak als vanzelfsprekend ervaren, maar is dat niet. Een mantelzorger kan niet zomaar stoppen met de zorgtaken en combineert deze vaak met de zorg voor andere gezinsleden of een betaalde baan. Het is dan ook van belang dat mantelzorgers gezien en gehoord worden en de weg naar hulp en ondersteuning weten te vinden. In Stein hebben we daarom verschillende voorzieningen voor mantelzorgers. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.

Inhoud van deze pagina:

Onze mantelzorgconsulente staat voor je klaar

Ben je op zoek naar informatie of heb je vragen over je persoonlijke mantelzorgsituatie? Dan kun je gratis en vrijblijvend contact opnemen met onze mantelzorgconsulente Pia Bronckhorst. Dat kan door een mail te sturen naar p.bronckhorst@mantelzorgzuid.nl of door te bellen naar 043-3215046. Binnenlopen kan ook, bij de inloop in de verschillende kernen:

Elsloo:

  • Iedere woensdagmiddag van 14.00-16.00 uur
  • Punt 39, Burg. Maenenstraat 39 (voormalige bieb)

Stein:

  • Iedere woensdagochtend van 10.00-12.00 uur
  • Buurtcentrum Nieuwdorp, Bergenkenstraat 1

Urmond:

  • Iedere donderdagmiddag van 13.00-15.00 uur
  • Buurthuis Kooypoort, Urmonderplein 43 

In gesprek met mantelzorgers

Wij vinden het belangrijk om van onze mantelzorgers te horen wat hen bezig houdt en hoe de gemeente bij het zorgen voor een ander kan ondersteunen. Daarom organiseren we gesprekken in de verschillende kernen.

Op 18 februari van 19:00-21:00  bij Bie Gerda in Meers.
Op 22 maart van 14:00-16:00 in het MFC in Berg.

Wil je meepraten? Meld je dan aan via p.bronckhorst@voormantelzorgers.nl. Aanmelden kan tot een week voor de geplande datum.

Informatie 

Voor algemene informatie over mantelzorg kun je terecht op www.mantelzorgzuid.nl. De belangenvereniging van mantelzorgers, Mezzo, heeft ook veel informatie op de website staan: www.mezzo.nl.
Voor vragen over je persoonlijke situatie kun je terecht bij onze mantelzorgconsulente Pia Bronckhorst.

Registreren

Inwoners die zorgen voor een ander kunnen zich laten registreren als mantelzorger. Wanneer je jezelf registreert, ontvang je een welkomstpakket met meer informatie over mantelzorg en de voorzieningen voor mantelzorgers in Stein. Ook word je automatisch uitgenodigd voor de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg in november en ontvang je informatie over de mantelzorgwaardering.

Om je te laten registreren kun je bellen (043-3215046) of mailen (p.bronckhorst@mantelzorgzuid.nl) met mantelzorgconsulente Pia Bronckhorst. Zij zal persoonlijk met je kennismaken en eventuele vragen beantwoorden.

Jonge mantelzorgers (tot 25 jaar)

Speciaal voor onze inwoners die zorgen voor een ander en jonger zijn dan 25 jaar, hebben we het ‘Wat een geluk dat jij er bent’-welkomstpakket. In dit pakket vind je algemene informatie over zorgen voor een ander en over de activiteiten die georganiseerd worden. Hier kun je andere jongeren ontmoeten die zorgen voor een ander en ervaringen uitwisselen.
Als je je laat registreren als jonge mantelzorger, ontvang je automatisch informatie over de jaarlijkse mantelzorgwaardering. Registreren kan via mantelzorgconsulente Pia Bronckhorst.

Activiteiten

Speciaal voor onze mantelzorgers worden diverse activiteiten georganiseerd. Soms gaan deze over een bepaald thema, soms zijn ze bedoeld om elkaar te ontmoeten of om even te ontspannen. Een overzicht van de activiteiten is te vinden op: https://www.mantelzorgzuid.nl/voor-mantelzorgers/activiteiten

Geregistreerde mantelzorgers ontvangen maandelijks een digitale nieuwsbrief van Steunpunt Mantelzorg Zuid met daarin alle bijeenkomsten die georganiseerd worden.

Mantelzorgwaardering

Gemeente Stein waardeert de inzet van mantelzorgers. Jaarlijks organiseert de gemeente de Dag van de Mantelzorg. Daarnaast kunnen mantelzorgers een VVV-bon afhalen in november en is er de bol.com-bon voor jonge mantelzorgers tot 25 jaar.

Dag van de Mantelzorg

In 2018 was de Dag van de Mantelzorg op 10 november. Tijdens deze gezellige middag hebben mantelzorgers kunnen genieten van massages en muziek onder het genot van een hapje en een drankje.
De datum van de Dag van de Mantelzorg in 2019 wordt in juni 2019 bekend gemaakt.

BeneFits-pas voor mantelzorgers

2018 was het laatste jaar dat gemeente Stein het BeneFits-lidmaatschap voor mantelzorgers betaalt. Een maand voordat het lidmaatschap via gemeente Stein afloopt, ontvangen mantelzorgers die lid zijn hier bericht over per post. Daarna kunnen ze indien gewenst lid blijven en zelf het lidmaatschapsgeld betalen. Voor meer informatie kun je bellen met 046-2040628 of mailen naar info@bene-fits.nl.

VVV-bon

Tijdens de Dag van de Mantelzorg in november kunnen mantelzorgers hun VVV-bon ter waarde van € 25,- ophalen. In september/oktober volgt meer informatie.

Bol.com-bon

Speciaal voor onze jonge mantelzorgers is er de bol.com-bon. Deze wordt begin november thuisgestuurd aan de geregistreerde jonge mantelzorgers. Jonge mantelzorgers mogen ook een VVV-bon afhalen.

Hoe kom ik in aanmerking voor de mantelzorgwaardering?

Alle geregistreerde mantelzorgers ontvangen in oktober een persoonlijke brief met meer informatie. Zorg je voor iemand anders en ben je nog niet geregistreerd bij het Steunpunt Mantelzorg Zuid? Neem dan contact op met Pia Bronckhorst, onze mantelzorgconsulente, via Steunpunt Mantelzorg Zuid 043-3215046. Zij kan ook informatie geven over welke regelingen en activiteiten er nog meer zijn voor mantelzorgers.

HHT-regeling

Om mantelzorgers te ontlasten heeft gemeente Stein de zogenaamde HHT-regeling (huishoudelijke hulp toeslag-regeling) ook beschikbaar gesteld voor de mantelzorgers. Bij het Steunpunt geregistreerde mantelzorgers kunnen de vouchers aanvragen. Bij aanmelding ontvangen mantelzorgers in het welkomstpakket meer informatie over deze regeling.
De regeling loopt tot uiterlijk 31-12-2019. Mantelzorgers kunnen eenmalig 10 gratis vouchers aanvragen en daarmee 10 uur huishoudelijke hulp inzetten. Daarnaast kunnen ze voor een bedrag van € 5,- per uur aanvullend huishoudelijke hulp inschakelen.
Zo kunnen mantelzorgers huishoudelijke taken uitbesteden en meer tijd overhouden voor andere zaken. Meer informatie over de regeling en de organisaties die de huishoudelijke hulp verzorgen vind je hier.

Tijd voor jezelf, respijtzorg

Zorgen voor een ander is geeft voldoening, maar kan soms ook belastend zijn. Even tijd voor jezelf is dan erg fijn. Dat kan alleen als je weet dat degene voor wie je zorgt in goede handen is. Vervangende zorg die tijdelijk de zorg van een mantelzorger overneemt noemen we respijtzorg.

Respijtzorg is er in verschillende vormen zodat je kunt kiezen uit een vorm die bij jou en degene voor wie je zorgt past. Mantelzorgconsulente Pia Bronckhorst kan je helpen bij het maken van een keuze. Of lees hier meer over de verschillende vormen van respijtzorg.

Verzekering

Geregistreerde mantelzorgers zijn verzekerd via gemeente Stein. Meer informatie hierover vind je hier.