Het groene net

Op dit moment onderzoeken we de mogelijkheden om in de gemeente Stein gebruik te maken van de warmte van Het Groene Net Zuid. De duurzame warmte komt van een aantal bedrijven op Chemelot. Dit is warmte die overblijft bij de fabrieken op Chemelot en die anders verloren zou gaan.

Met de restwarmte die vrijkomt tijdens industriële processen bij Chemelot kun je je huis en water duurzaam verwarmen. Het Groene Net Noord is reeds operationeel in Sittard-Geleen en levert deze warmte via een ondergronds warmtenet nu al aan 25 bedrijven en 650 woningen in Sittard-Geleen. 

Hoe werkt het?

Twee buizen brengen de warmte van het warmtenetwerk tot in je huis. In de meterkast of berging hangt een afleverset van Het Groene Net die het huis en het tapwater verwarmd. Via een eigen meter zie je hoeveel warmte je verbruikt. De afleverset werkt hierbij als een soort CV-ketel.

De warmte wordt aangeleverd vanuit een warmtestation. In het station staan ook voorzieningen die garanderen dat er ook warmte is als bijvoorbeeld een fabriek tijdelijk geen warmte kan leveren door een onderhoudstop. Zo is er altijd warmte beschikbaar. 

Wanneer in Stein?

Momenteel loopt onderzoek wanneer welke wijken kunnen worden aangesloten op Het Groene Net. 

Op dit moment wordt onderzocht wanneer de aanleg van Het Groene Net Zuid in Stein gerealiseerd kan worden. Zodra gestart wordt met de werkzaamheden kan de totale aanleg tussen de 7 en 10 jaar gaan duren.

Restwarmte zinvol gebruiken

Als het netwerk er ligt, is iedereen vrij om gebruik te maken van het Groene Net. Door gebruik te maken van het Groene Net, gebruiken we de warmte die op het enorme industriecomplex vrijkomt zinvol. Warmte die anders ongebruikt de lucht in gaat.

Pluspunten

  • Veilig: geen gas meer in huis.
  • Geen hoger tarief voor warmte, dan bij aardgas.
  • Onderhoud of vervanging van de cv-ketel is niet meer nodig. Deze wordt vervangen door een afleverset. 
  • Kosten aansluiting in huis zijn vergelijkbaar met de prijs van een nieuwe cv-ketel.
  • Ruimtebesparend, een rookgasafvoerkanaal is niet nodig en de regelkast in de meterkast is veel kleiner dan een cv-ketel.
  • Minder uitstoot CO2-uitstoot dan een cv-ketel op gas.
  • Warm water voor de radiatoren en vloerverwarming is altijd beschikbaar

Meer informatie 

Lees meer informatie op www.hetgroenenet.nl


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl je kunt ook bellen naar 046 435 93 93