Het groene net

Het Groene Net is een energiebedrijf uit de regio. Het bedrijf biedt duurzame warmte aan woningen en bedrijven in Sittard-Geleen, Beek en Stein. Doel is om 800 terajoule duurzame warmte te leveren. Dat is voldoende om warmte te leveren aan 12.000 woningen. De duurzame warmte komt van een aantal bedrijven op Chemelot. Dit is warmte die overblijft bij de fabrieken op Chemelot en die anders verloren zou gaan.

Met de restwarmte die vrijkomt tijdens industriële processen bij Chemelot kun je je huis en water duurzaam verwarmen. Het Groene Net levert deze warmte via een ondergronds warmtenet nu al aan 25 bedrijven en 650 woningen in Sittard-Geleen. Ook de gemeente Stein volgt.

Hoe werkt het?

Twee buizen brengen de warmte van het warmtenetwerk tot in je huis. In de meterkast of berging hangt een afleverset van het Groene Net die het huis en het tapwater verwarmd. Via een eigen meter zie je hoeveel warmte je verbruikt.

Wanneer in Stein?

In 2021 start het Groene Net met de aanleg van het warmtenet in Geleen voor onder andere de warmtelevering aan de gemeente Stein.
Momenteel loopt onderzoek wanneer welke wijken kunnen worden aangesloten op Het Groene Net. 

De totale aanleg gaat 7 tot 10 jaar duren. Vanuit een warmtestation bij Krawinkel in Geleen, vervoeren buizen de warmte naar Geleen, Beek en Stein. In het station staan tevens voorzieningen die garanderen dat er ook warmte is als er bijvoorbeeld een fabriek tijdelijk geen warmte kan leveren vanwege een onderhoudstop. Zo is er altijd warmte beschikbaar.

Restwarmte zinvol gebruiken

Als het netwerk er ligt, is iedereen vrij om gebruik te maken van het Groene Net. Door gebruik te maken van het Groene Net, gebruiken we de warmte die op het enorme industriecomplex vrijkomt zinvol. Warmte die anders ongebruikt de lucht in gaat.

Pluspunten

  • Veilig: geen gas meer in huis.
  • Geen hoger tarief voor warmte, dan bij aardgas.
  • Onderhoud of vervanging van de cv-ketel is niet meer nodig.
  • Kosten aansluiting in huis zijn vergelijkbaar met de prijs van een nieuwe cv-ketel.
  • Ruimtebesparend, een rookgasafvoerkanaal is niet nodig en de regelkast in de meterkast is veel kleiner dan een cv-ketel.
  • Minder uitstoot CO2-uitstoot dan een cv-ketel op gas.
  • Warm water voor de radiatoren en vloerverwarming is altijd beschikbaar

Meer informatie 

Lees meer informatie op www.hetgroenenet.nl

Lees ook 'Gemeente Stein en Zaam Wonen ondertekenen intentieverklaring met Het Groene Net'