Eenzaamheid

Eenzaamheid 2022Wist je dat?

  • Ruim 47,6 procent van de inwoners in de gemeente Stein voelen zich wel eens eenzaam. 11,2 procent hiervan voelen zich zeer eenzaam.
  • Niet alleen ouderen maar ook veel jongeren zich eenzaam voelen?
  • Eenzaamheid door het coronavirus is toegenomen.
  • Er meerdere soorten eenzaamheid bestaan?

Ben je eenzaam doordat je mensen in je omgeving mist? Dan noemen we dat sociale eenzaamheid (31,6% van de inwoners in Stein). Bijvoorbeeld wanneer iemand alleenstaand of weduwe is, of als mantelzorger veel voor een dierbare zorgt en weinig onder de mensen komt.

Je kunt je ook eenzaam voelen als je wél mensen om je heen hebt. Dit heet emotionele eenzaamheid (27,1% van de inwoners in Stein). Emotionele eenzaamheid treedt op als iemand een hechte, intieme band mist met één of meerdere personen. Meestal gaat het om de levenspartner.

Eenzaamheid is vooral een gevoel

Mensen zijn ‘kuddedieren’ het is dus niet gek en volkomen logisch wanneer we ons eenzaam voelen. Eenzaamheid is vooral een gevoel. Iemand ervaart leegte en verdriet en voelt zich niet verbonden met andere mensen. Het is een probleem van ons allemaal. We kunnen eenzaamheid voorkomen als we wat vaker naar elkaar omkijken. Door samen te werken kunnen we eenzaamheid aanpakken. Onze gemeente doet dit samen met andere Zuid-Limburgse gemeenten onder de naam: Samen tegen Eenzaamheid. Eenzaamheid stopt namelijk niet bij de gemeentegrens.