Duurzaamheidssubsidies en -leningen

Je woning verduurzamen? Het is een kwestie van doen, maar ook van investeren. Het Rijk en de Provincie Limburg bieden meerdere subsidies en leningen aan zodat je geld én energie kunt besparen.

Subsidies

Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)

Er is een landelijke subsidie voor huiseigenaren. Dit is de ISDE-subsidie: Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing. Isolatiemaatregelen zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie, muurisolatie met een voorzetwand of tegen de buitenkant, vloerisolatie en HR++ of triple glas worden hierdoor aanzienlijk goedkoper. Kies je in een bestaand huis voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet dan kun je ook een aantrekkelijke subsidie krijgen. Isoleer je met biobased-materialen? Dan kun je een extra subsidie krijgen. Lees hier meer over de actuele voorwaarden en het aanvragen van deze subsidieregeling.

Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaren (SVVE)

Ben je als Vereniging van Eigenaars (VvE) van plan je gebouw(en) te verduurzamen? Maak dan gebruik van de subsidie voor verduurzamingsmaatregelen. Je kunt subsidie aanvragen voor isolatie of andere energiebesparende maatregelen, een warmtepomp, zonneboiler of bijvoorbeeld een centrale aansluiting op een warmtenet. Lees hier meer over de actuele voorwaarden en het aanvragen van deze subsidieregeling

Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH)

In de gemeente Stein zijn er circa 700 woningen die particulier worden verhuurd. Sinds april 2022 is er een subsidieregeling speciaal voor het verduurzamen van particuliere huurwoningen. Dit is de SVOH-regeling: Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen. De SVOH biedt particuliere verhuurders of institutionele beleggers de gelegenheid om subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van hun gereguleerde huurwoningen. Er is subsidie voor energieadvies, energiebesparende maatregelen en onderhoud. De maximale subsidie per woning is 6.000 euro. Dit moet aangevraagd worden door de verhuurder. Lees hier meer over de actuele voorwaarden en het aanvragen van deze subsidieregeling.

Energiesubsidiewijzer

Check altijd de energiesubsidiewijzer. Hier vind je welke energiesubsidies voor jouw gemeente actueel zijn.

Zonnepanelen: BTW terugvragen & salderen

Zonnepanelen op eigen dak?De BTW op zonnepanelen is vanaf 1 januari 2023 afgeschaft. De BTW gaat omlaag van 21% naar 0%. Dit zogenoemde nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur. Particulieren hoeven de BTW dan niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst.. Daarnaast geldt op dit moment de salderingsregeling.

Salderingsregeling

In de zomer en overdag wek je waarschijnlijk met eigen zonnepanelen meer elektriciteit op dan dat je op dat moment nodig hebt. Je levert dan elektriciteit terug aan het elektriciteitsnet. In de wintermaanden en 's avonds wek je minder of niets op, maar heb je wel elektriciteit nodig. Dan ontvang je elektriciteit van het elektriciteitsnet.

Dat maakt niets uit, want jouw energieleverancier verrekent dit verbruik met de elektriciteit die je terug geleverd hebt ("salderen"). Je betaalt dus alleen het "extra verbruik" dat onder aan de streep over is.

Salderen gebeurt niet automatisch, daarvoor moet je je registreren op www.energieleveren.nl. Zo weten je energieleverancier en netbeheerder dat je energie kunt gaan terug leveren. Bij vragen neem je contact op met je energieleverancier.

Leningen

Nationale energiebespaarlening vanuit het Nationaal Warmtefonds

Deze lening is bij het Nationaal Warmtefonds ter beschikking gesteld voor het financieren van energiebesparende en duurzame energieopwekkende maatregelen. Meer informatie is te vinden op: www.warmtefonds.nl.


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl je kunt ook bellen naar 046 435 93 93