Duurzaamheidssubsidies en -leningen

Je woning verduurzamen? Het is een kwestie van doen, maar ook van investeren. Het Rijk en de provincie Limburg bieden meerdere subsidies en leningen aan zodat je geld én energie kunt besparen.

Subsidies

Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)

Er is een landelijke subsidie voor huiseigenaren. Dit is de ISDE-subsidie: Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing. Isolatiemaatregelen zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie, muurisolatie met een voorzetwand of tegen de buitenkant, vloerisolatie en HR++ of triple glas worden hierdoor aanzienlijk goedkoper. Kies je in een bestaand huis voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet dan kun je ook een aantrekkelijke subsidie krijgen. Lees hier meer over de actuele voorwaarden en het aanvragen van deze subsidieregeling.

Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaren (SVVE)

Verenigingen van Eigenaren (VvE) kunnen gebruik maken van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Via deze regeling kunnen VvE’s o.a. subsidie krijgen voor energieadvies, verduurzamingsmaatregelen en advies over oplaadpunten. Lees hier meer over de actuele voorwaarden en het aanvragen van deze subsidieregeling.

Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH)

In de gemeente Stein zijn er circa 700 woningen die particulier worden verhuurd. Sinds april 2022 is er een subsidieregeling speciaal voor het verduurzamen van particuliere huurwoningen. Dit is de SVOH-regeling: Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen. De SVOH biedt particuliere verhuurders of institutionele beleggers de gelegenheid om subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van hun gereguleerde huurwoningen. Er is subsidie voor energieadvies, energiebesparende maatregelen en onderhoud. De maximale subsidie per woning is 6.000 euro. Dit moet aangevraagd worden door de verhuurder. Lees hier meer over de actuele voorwaarden en het aanvragen van deze subsidieregeling.

Energiesubsidiewijzer

Check altijd de energiesubsidiewijzer. Hier vind je welke energiesubsidies voor jouw gemeente actueel zijn.

Zonnepanelen: BTW terugvragen & salderen

Zonnepanelen op eigen dak? De BTW op zonnepanelen is vanaf 1 januari 2023 afgeschaft. De BTW gaat omlaag van 21% naar 0%. Dit zogenoemde nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur. Particulieren hoeven de BTW dan niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst.. Daarnaast geldt op dit moment de salderingsregeling.

Salderingsregeling

In de zomer en overdag wek je waarschijnlijk met eigen zonnepanelen meer elektriciteit op dan dat je op dat moment nodig hebt. Je levert dan elektriciteit terug aan het elektriciteitsnet. In de wintermaanden en 's avonds wek je minder of niets op, maar heb je wel elektriciteit nodig. Dan ontvang je elektriciteit van het elektriciteitsnet.

Dat maakt niets uit, want jouw energieleverancier verrekent dit verbruik met de elektriciteit die je terug geleverd hebt ("salderen"). Je betaalt dus alleen het "extra verbruik" dat onder aan de streep over is.

Salderen gebeurt niet automatisch, daarvoor moet je je registreren op www.energieleveren.nl. Zo weten je energieleverancier en netbeheerder dat je energie kunt gaan terug leveren. Bij vragen neem je contact op met je energieleverancier.

Leningen

Stimuleringsregeling Duurzaam Thuis Provincie

Je wilt geld besparen én duurzamer leven. Je huis beter isoleren, zelf energie opwekken of het waterverbruik terugdringen? Wat je wensen ook zijn, de Provincie Limburg helpt je graag met de stimuleringsregeling Duurzaam Thuis. De stimuleringsregeling Duurzaam Thuis biedt huurders en woningeigenaren voordelige leningen voor energiebesparende en levensloopbestendige maatregelen aan bestaande woningen in Limburg. Let op: vanaf 1 mei 2023 gelden er hogere rentetarieven. Meer informatie is te vinden via www.duurzaamthuislimburg.nl.

Nationale energiebespaarlening vanuit het Nationaal Warmtefonds

Deze lening is bij het Nationaal Warmtefonds ter beschikking gesteld voor het financieren van energiebesparende en duurzame energieopwekkende maatregelen. Meer informatie is te vinden op: www.warmtefonds.nl.


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl je kunt ook bellen naar 046 435 93 93