Alcohol schenken bij je vereniging? Laat vrijwilligers de IVA cursus volgen!

Dinsdag 1 augustus 2023

Voor velen hoort het erbij na een wedstrijd, repetitie of vergadering: een wijntje of biertje aan de bar. Ga hier als club verantwoordelijk mee om. Wist je bijvoorbeeld dat voor barvrijwilligers het hebben van een diploma verplicht is? Voorkom problemen en laat hen de Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA) volgen.

Alcoholwet

Bij het schenken van alcohol komt verantwoordelijkheid kijken. Alcohol is een speciaal product. Je kunt ervan genieten, maar het brengt ook risico's met zich mee. Daarom zijn er regels over het schenken ervan. Deze regels staan in de Alcoholwet.
Hierin staat niet alleen dat alcohol schenken of doorgeven aan jongeren onder de 18 jaar strafbaar is, maar ook dat er altijd iemand aanwezig is met bewezen kennis van de regels.

Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA)

Het aantonen van die kennis kan via een diploma Sociale Hygiëne of IVA-certificaat. Dit laatste staat voor de Instructie Verantwoord Alcohol schenken en is te behalen via een gratis e-learning. Deze is ontwikkeld door Movisie, NOV, NOC*NSF, Nederlandse Federatie Dorpshuizen, Plattelandsjongeren.nl en Adviesbureau JONG&ZO. Via deze training kunnen barvrijwilligers kunnen gratis en online hun certificaat behalen.

Meer informatie

Wil je meer weten over dit thema of je IVA-certificaat halen? Kijk dan op één van de onderstaande pagina's:

Naar Actualiteiten voor verenigingen

Naar alle actualiteiten


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl je kunt ook bellen naar 046 435 93 93