Wat kun jij als vereniging doen tegen kindermishandeling?

Dinsdag 1 november 2022

Wist je dat in Nederland elk jaar 119.000 kinderen thuis niet veilig zijn? Verenigingen en vrijwilligers kunnen voor hen een groot verschil maken. Vrijwilligers werken immers vaak met kinderen en meer dan de helft heeft wel eens het gevoel dat het thuis niet goed gaat. Wijs je vrijwilligers daarom op de gratis e-learning, zodat ze leren hoe kindermishandeling te herkennen en hoe te handelen.

Veel kinderen zijn thuis niet veilig

In ons land krijgen bijna 120.000 kinderen per jaar te maken met kindermishandeling. Dat is gemiddeld één kind per klas. Zij krijgen weinig aandacht en liefde, worden geslagen, misbruikt of zijn getuige van geweld. Ook ervaren veel kinderen stress omdat hun ouders scheiden. Samen hebben we de verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten. Helaas is het niet altijd gemakkelijk om dit te herkennen of er iets tegen te doen.

In het kader van de Week tegen Kindermishandeling (14 t/m 20 november) besteden we hieraan extra aandacht, in samenwerking met de Beweging Limburg tegen Kindermishandeling.

Belangrijke rol voor verenigingen en vrijwilligers

Iedereen kan degene zijn die kindermishandeling of verwaarlozing stopt. Ook verenigingen en vrijwilligers kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Zij werken immers vaak met kinderen. En meer dan de helft van hen heeft wel eens het gevoel dat het thuis niet goed gaat met een kind. Maar wat doe je dan? Wat zou er aan de hand kunnen zijn? En: zie ik het wel goed?
Door vrijwilligers binnen jouw vereniging te wijzen op deze e-learning, kan ook jij een bijdrage leveren aan een veilige omgeving voor kinderen.

Gratis e-learning

Augeo Foundation is een stichting die zich inzet voor de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld. Zij bieden een gratis e-learning, waarin je als vrijwilliger leert:

  • Welke stressvolle ervaringen kunnen kinderen (thuis) meemaken?
  • Hoe zie je dat het niet goed gaat met een kind?
  • Wat kun je doen als je denkt dat er sprake is van mishandeling?
  •  Hoe kun je kinderen die het moeilijk hebben zelf steunen?

Aanmelden

Vrijwilligers kunnen zichzelf aanmelden via www.augeo.nl/vrijwilligers. Tijdens de cursus zien ze voorbeelden van vrijwilligers die kinderen tegenkomen met wie het thuis niet goed gaat. Ook vertellen ervaringsdeskundigen wat een vrijwilliger voor hen heeft betekend. Vrijwilligers krijgen tips en oefenen via (animatie)video’s en interactieve vragen en opdrachten.

Naar Actualiteiten voor verenigingen

Naar alle actualiteiten


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl je kunt ook bellen naar 046 435 93 93