Regel de UBO-registratie voor 27 maart en voorkom een boete

Dinsdag 1 februari 2022

Verenigingen en stichtingen zijn verplicht om de personen die zeggenschap hebben over de vereniging, in te schrijven in het zogenoemde UBO-register. Doel hiervan is het tegen gaan van financieel-economische criminaliteit. Mogelijk ben je hierover al geïnformeerd door de KvK en/of de bond/federatie waarbij je bent aangesloten. Heb je dit nog niet geregeld, doe dit dan voor 27 maart!

Wat is een UBO?

UBO staat voor ‘ultimate beneficial owner’ (‘de uiteindelijke belanghebbende’). Een UBO is dus een natuurlijk persoon die de uiteindelijke eigenaar is of het uiteindelijke zeggenschap heeft over een onderneming, stichting of vereniging (een zogeheten juridische entiteit).

Wanneer er geen natuurlijk persoon is die voldoet aan de bovenstaande criteria of wanneer er twijfel bestaat wie de UBO van een vereniging is, dan worden de bestuursleden als UBO aangemerkt.

Registreren

Nieuwe opgerichte verenigingen of stichtingen worden meteen bij inschrijving bij de Kamer van Koophandel ook ingeschreven in het UBO-register. Bestaande verenigingen hebben tot 27 maart 2022 de tijd om hun UBO te registreren bij de KvK. Het bestuur is hier verantwoordelijk voor.

Registreren kan online via het portal van de KvK, per post via een formulier of via een notaris. Bij niet registreren riskeer je een boete, die kan oplopen tot maximaal €21.750.

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer weten over de UBO-regeling? Meer informatie kun je vinden op de website van de KvK en/of de website van de Rijksoverheid.

Naar Actualiteiten voor verenigingen

Naar alle actualiteiten


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl je kunt ook bellen naar 046 435 93 93