Hoe voorkom je grensoverschrijdend gedrag bij jouw vereniging?

Dinsdag 1 februari 2022

Het recente nieuws over de vermeende misstanden bij The Voice of Holland, zal niemand ontgaan zijn. Helaas laat dit zien dat grensoverschrijdend gedrag overal kan voorkomen, en wellicht vaker dan we denken. Natuurlijk hoop je dat dit bij jullie nooit gebeurt, maar hoe wapen je je verenging hier tegen? Hoe bied je leden en vrijwilligers van je club een prettige en veilige omgeving?

Honderd procent voorkomen dat er iets mis gaat, is vrijwel onmogelijk. Wel kun je er als club het maximale aan doen, om de kans hierop zo klein mogelijk te maken. Hoe? Je kunt hier bijvoorbeeld rekening mee te houden bij het inrichten van processen, werken aan de organisatiecultuur en het onderwerp bespreekbaar maken.

Voorbeelden van maatregelen die je in dit kader als club kunt nemen:

  • Vraag vrijwilligers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen. Dit kan helpen om ongewenste types te weren. Als vereniging of stichting zijn deze gratis aan te vragen.
  • Stel een Vertrouwenscontactpersoon (VCP) aan. Zo bied je leden en vrijwilligers de mogelijkheid om in vertrouwen te praten over grensoverschrijdend gedrag zoals pesten, discriminatie of seksuele intimidatie.
  • Nog belangrijker dan dichttimmeren aan de voorkant (VOG) en achterkant (VCP), is het stuk er tussenin. Het creëren van een klimaat waarin iedereen zich welkom, gewaardeerd en veilig voelt. Een cultuur waarin geen plek is voor pesten of intimidatie, waarin we misstanden voorkomen of snel en effectief aanpakken.

Gelukkig zijn er veel tools en materialen die je hierbij kunnen helpen. Kijk maar eens op de website van Centrum Veilige Sport Nederland. Deze website bevat ook informatie die relevant is voor organisaties buiten de sport. Je vindt hier definities, signalen en hulpmiddelen voor uiteenlopende vormen van grensoverschrijdend gedrag, zoals discriminatie, machtsmisbruik, pesten en seksuele intimidatie. Je vindt hier ook materialen en workshops die jullie kunnen helpen.

Vanuit het sportakkoord is er bovendien de mogelijkheid om gebruik te maken van gratis procesbegeleiding of cursussen rondom dit thema. Denk hierbij aan workshops over een positieve clubcultuur, sociale veiligheid, herkennen en voorkomen van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, of het opleiden van een Vertrouwenscontactpersoon.

Meer weten?

Neem dan contact op met de verenigingsadviseur via Frank.vandenBoomen@gemeentestein.nl.

Naar Actualiteiten voor verenigingen

Naar alle actualiteiten


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl je kunt ook bellen naar 046 435 93 93